Satelit koji je bio na svojoj rutinskoj misiji nadzora prvi put je uspio opaziti i izmjeriti metan koji je iscurio uslijed eksplozije bušotine plina, priopćili su znanstvenici. Ocijenili su da bi se sateliti mogli pokazati korisnima u borbi protiv klimatskih promjena.

Poznato je da se u nesrećama s naftom i plinom redovito oslobađaju goleme količine metana, plina koji je nakon ugljikova dioksida drugi glavni staklenički plin koji pridonosi globalnom zatopljenju. Ta su mjerenja uvijek bila izazov za znanstvenike.

U studiji objavljenoj u Radovima Nacionalne akademije znanosti se navodi da je satelit Europske svemirske agencije (ESA) - Troposferični nadzorni instrument (TROPOMI) otkrio i izmjerio emisiju metana koja je u veljači 2018. iscurila prilikom eksplozije na bušotini prirodnog plina u saveznoj američkoj državi Ohio.

Tada je iz bušotine Exxon Mobilea ispuštena količina metana koja odgovara sveukupnoj emisiji metana naftnih i plinskih industrija više država tijekom jedne godine.

U američko-nizozemskoj studiji navodi se da je tada tijekom curenja plina koje je trajalo tri tjedna svaki sat ispušteno 120 tona metana.

TROMPI je detektirao metan tijekom redovite rutinske ophodnje, dok su ranije sateliti morali biti ciljano usmjereni na otkrivanje emisije štetnih plinova.

Znanstvenici, skupine za zaštitu okoliša i neki političari se nadaju da bi se sateliti mogli pokazati korisni ne samo u otkrivanju emisija metana prilikom nesreća na bušotinama, kada su te emisije goleme, nego i kada se radi o curenju manjih količina tog stakleničkog plina.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju