Saturnova "Zvijezda smrti" krije neočekivanu tajnu ispod svoje površine

Već postojećim svjetovima Sunčevog sustava koji kriju podzemne oceane pridružio se još jedan, na prvi pogled, posve neočekivan Saturnov mjesec.

Branimir Vorša | 08.02.2024. / 13:15

Mimas u orbiti oko Saturna
Mimas u orbiti oko Saturna (Foto: Afp)

U carstvu Saturnovih prirodnih satelita, mjesec Mimas, koji se često svojim izgledom uspoređuje sa Zvijezdom smrti iz Ratova zvijezda, krije neočekivanu skrivenu tajnu - podzemni ocean ispod svoje ledene vanjštine.

NASA-ina svemirska letjelica Cassini, s podacima o rotacijskoj dinamici Mimasa, otkrila je ocean ispod sloja leda debelog 19-46 kilometara, formiranog u posljednjih 25 milijuna godina. To otkriće postavlja Mimas kao mjesto koje obećava za istraživanje uvjeta pogodnih za nastanak života.

Na prvi pogled, to je najnevjerojatnije mjesto u Sunčevom sustavu za traženje tekuće vode, ističe Valery Lainey iz Pariškog opservatorija (Observatoire de Paris), glavni autor istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature.

Saturnov mjesec Titan Znanstvenici imaju potencijalno objašnjenje za "čarobne otoke" na Saturnovu mjesecu Titanu

Uvjerljiv slučaj svijeta s podzemnim oceanom

Mimas, unatoč svom starom izgledu, predstavlja uvjerljiv slučaj s ogromnim brojem kratera koji prikrivaju postojanje oceana. Pridružuje se redovima Saturnovih većih mjeseca, Enceladusa i Titana, kao i Jupiterove Europe i Ganimeda, svojijm sada uvjerljivim dokazima o podzemnim oceanima.

Cassini, koji je završio svoju 13-godišnju misiju 2017. godine, nije izravno promatrao deformacije na površini Mimasa koje ukazuju na ocean. Međutim, neobični aspekti njegove orbite upućivali su na unutarnji ocean, a ne na čvrstu jezgru. Mimas, Saturnov sedmi po veličini mjesec, pokazuje karakterističan krater Herschel, nalik Zvijezdi smrti, s prosječnim promjerom od 400 kilometara.

  Ilustracija sonde Cassini iznad Enceladusa Enceladus izbacuje organske molekule kroz svoje gejzire i budi novu nadu u pronalazak izvanzemaljskog života

Prisutnost unutarnjeg oceana u Mimasu isto tako podrazumijeva značajan izvor topline koji pretvara led u tekuću vodu. Gabriel Tobie, koautor studije, objasnio je da povremene deformacije u unutrašnjosti Mimasa, koje pokreću gravitacijske sile sa Saturna, stvaraju tu toplinu. Ta tekuća voda čini više od polovice volumena Mimasa, potičući uvjete za složenu kemiju koja može olakšati nastanak života, unatoč tome što čini samo 1,2-1,4 posto volumena Zemljinog oceana.

Dok Enceladus pokazuje potencijal za život s gejzirima koji izbijaju s njegove površine, Mimasov mladi ocean, formiran prije 5-15 milijuna godina, predstavlja izazov za razvoj života. Tobie priznaje neizvjesnost koja okružuje nastanak života, ističući Mimas kao jedinstvenu priliku za istraživanje ranih stadija života.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti