Saudijska Arabija predstavila prvi robot koji govori arapski i pleše arapske tradicionalne plesove

Sara koristi model koji može identificirati različite saudijske dijalekte, prepoznati riječi, a onda i dati odgovore na pitanja.

Martina Čizmić | 12.02.2023. / 09:01

Robot Sara (Foto: Twitter/DigitalSaudi/Screenshot)

 Nakon Sophije, robota koji je oduševio svijet svojim mogućnostima razgovora i razmišljanjima o aktualnim događajima i osobama, a kojem je Saudijska Arabija prva na svijetu dodijelila državljanstvo, ta je država napravila je zanimljiv korak i predstavila svoju inačicu - Saru.

Sara je prvi robot koji govori arapski i pleše lokalne plesove. Nastala je suradnjom tvrtki Saudi Digital i Qss Compan, a predstavljena je na konferenciji LEAP 2023. koja se održala u Riyadhu.

Kako je istaknuto na predstavljanju, Sara je opremljena umjetnom inteligencijom, koja u kombinaciji s kamerom, može procijeniti koliko blizu ili daleko osoba stoji od robota. Ako je osoba bliže, može započeti razgovor sa Sarom riječima "Hello Sara" (Zdravo Sara).

 

 

 

Zanimljivo, Sara koristi model koji može identificirati različite saudijske dijalekte, prepoznati riječi, a onda i dati odgovore na pitanja.

Iako je iz njenih pokreta i glasa jasno da se radi o robotu, zanimljivo je vidjeti kako će ju prihvatiti građani Saudijske Arabije i šire.

 

 

Inače, ovo nije prvi robot koji je Saudijska Arabija predstavila. U rujnu 2022. predstavili su tri robota koji mogu održati predavanje, recitirati Kuran ili pozvati na molitvu u džamiju u Meki.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti