Savez američkih znanstvenika tvrdi: Kina širi svoj nuklearni arsenal i gradi skladišta za nuklearne projektile

FAS procjenjuje da Kina trenutno raspolaže s oko 350 nuklearnih bojevih glava. Za usporedbu, SAD i Rusija raspolažu s oko 4000.

Hina | 27.07.2021. / 11:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kina je krenula u značajno širenje svog nuklearnog arsenala, tvrde stručnjaci Saveza američkih znanstvenika (FAS) koji su pomoću satelita otkrili više lokacija na kojima se grade skladišta za nuklearne projektile, javlja u utorak dpa.

 

FAS je u lipnju uočio izgradnju silosa u blizini Yumena, u pokrajini Gansu, te drugu lokaciju kod mjesta Hami u sjeverozapadnom području Xinjianga.

Izgradnja silosa u Yumenu i Hami predstavlja najznačajnije širenje kineskog nuklearnog arsenala ikada, napisali su znanstvenici u upravo objavljenom izvješću.

Radovi na drugoj lokaciji, oko 380 kilometara od Yumena, počeli su u ožujku, ali nisi daleko odmaknuli, stoji u izvješću.

Prema procjeni FAS-a, radi se o izgradnji oko 110 silosa, dok bi u Yumenu moglo biti oko 120 silosa.

FAS procjenjuje da Kina trenutno raspolaže s oko 350 nuklearnih bojevih glava. Pentagon je prošle godine izašao s procjenom od 200 nuklearnih bojevih glava, no očekuje da će se taj broj u idućih 10 godina udvostručiti.

SAD i Rusija raspolažu s oko 4000 nuklearnih bojevih glava.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti