Savjeti hakera: Evo kako se zaštititi na internetu!

Ovo su neki od savjeta za veću sigurnost i zaštitu privatnosti na internetu koje preporučili hakeri

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2014. / 07:40

Savjeti hakera: Evo kako se zaštititi na internetu!

Jedan od najvećih problema brojnih internetskih korisnika jest sigurnost, odnosno strah od hakera koji bi im mogli provaliti u mailove, profile na društvenim mrežama ili računala te se dokopati privatnih i osjetljivih podataka. Na svoju online sigurnost moraju brinuti i hakeri te su na CNN-u objavili neke od savjeta samih hakera za veću sigurnost i zaštitu privatnosti na internetu:

1. Isključite WiFi i Bluetooth – ako su vam WiFi i Bluetooth stalno uključeni, veća je vjerojatnost da će netko moći pristupiti vašem mobilnom uređaju. Naime, ako su vam WiFi i Bluetooth uključeni, hakeri mogu vidjeti s kojim ste se mrežama prije povezivali i 'prevariti' ih na povezivanje s WiFi i Bluetooth uređajima koje hakere nose, a jednom kada se povežu, mogu s njih ukrasti podatke, špijunirati vas, instalirati malware i slično – a vi toga uopće nećete biti niti svjesni.

2. Koristite autorizaciju u dva koraka – danas najobičnija lozinka više nije dovoljna za zaštitu vaših računa, a kako bi se povećala zaštita, potrebno je koristiti autorizaciju u dva koraka koju omogućuje veliki broj najpopularnijih online servisa i društvenih mreža. Za pristup računu, osim klasične lozinke, biti će potrebno ukucati i još jedan kod ili šifru koju će servis poslati na korisnikov broj mobilnog telefona – tako ako netko i otkrije vašu glavnu lozinku, za pristup računu trebat će mu i vaš telefon.

3. Za najvažnije račune koristiti komplicirane lozinke – za nekoliko najvažnijih računa poput glavnog e-maila, banke i slično napravite jedinstvenu i jako dugu lozinku (npr.+hisPl@tinumDr@gonBreathesF1re), dok za ostale račune koristite neki od programa za upravljanje lozinkama poput LastPassa i Password Safea. Lozinke mijenjajte više puta godišnje.

4. Koristite HTTPS na svim stranicama – instalirajte alat HTTPS Everywhere koji šifrira sve podatke koji se šalju između vašeg računala i internetskih stranica.

5. Zaštitite vašu WiFi mrežu – odaberite snažnu lozinku i WPA-2 enkripciju. 

6. Nemojte skrivati WiFi mrežu – ako 'sakrijete' WiFi mrežu, vaši će uređaji konstantno aktivno skenirati vašu kućnu mrežu koju pokušavate sakriti, zbog čega će konstantno skenirati i sve druge mreže cijelo vrijeme pa postoji veća šansa da se spoje na neku nesigurnu WiFi mrežu. 'Skrivanjem mreže u biti vraćate se pet godina unatrag u pitanju računalne sigurnosti', komentirao je za CNN Ben Smith, haker koji je radio na tajnim projektima američke vlade.

7. Trebaju li vam zaista pametni frižider ili pećnica? Dobro razmislite želite li i da vaša pećica, frižider i drugi kućanski uređaji budu spojeni s internetom – iako sve više kompanija razvija pametne kućanske uređaje, oni predstavljaju potencijalnu opasnost za korisnike, odnosno mamac za hakere. 'Možda su vam rekli da su ti uređaji sigurni, ali oni uopće nisu sigurni', komentirao je haker kojeg su na CNN-u predstavili kao Stanislava i koji hakira uređaje zbog istraživanja. 

Foto: Thinkstock

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti