Savjeti stručnjaka: Evo kako snimati odlične fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja

Osim što kvalitetnijeg hardvera, za što bolje fotografije važno je i fotografsko znanje, odnosno poznavanje nekih trikova i postavki kakve koriste profesionalni fotografi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2023. / 10:29

Fotografiranje (Foto: Getty Images)

Moderni pametni telefoni dolaze s naprednom optikom s kojom se s jednim dodirom prsta po ekranu mogu snimiti fantastične fotografije za kakve je u prošlosti bio potreban skupi DSLR aparat. Dok se s mnogim telefonima u idealnim svjetlosnim uvjetima mogu snimiti odlične fotografije, razlika u kvaliteti senzora naročito se ogleda pri fotografiranju u lošijim svjetlosnim uvjetima i po noći.

Zahvaljujući većim senzorima, visokokvalitetnoj optici i naprednim algoritmima za obradu slike baziranim na umjetnoj inteligenciji, danas je s telefonima moguće snimiti fantastične fotografije i pri slabom osvjetljenju.

Osim samog hardvera, za što bolje fotografije važno je i fotografsko znanje, odnosno poznavanje nekih trikova i postavki kakve koriste profesionalni fotografi. Četvorica stručnjaka iz ZEISS-a Timm Allrich, Jakub Polomski, Michael Portillo i Gabriel Santos podijelila su svoja iskustva fotografiranja s nedavno predstavljenim telefonom Vivo X90 Pro te objasnili kako snimiti što bolje fotografije pri slabijem osvjetljenju. Ovaj smo telefon nedavno imali prilike recenzirati te su nas njegove fotografske mogućnosti, pogotovo u uvjetima slabijeg osvjetljenja prilično impresionirale.

Sva četvorica fotografa slažu se kako je snimanje fotografija u takvim uvjetima iznimno izazovno, posebno u suočavanju s problemima dinamičkog raspona te je visok kontrast između sjena i svijetlih točaka često rezultirao nedovoljnom eksponiranim slikama bez detalja, strukture i kontrasta, a veliki izazov je i upravljanje visokim ISO postavkama.

Takve izazove lakše je savladati korištenjem telefona s većim senzorom jer, što je senzor veći, objektiv može prikupiti više svjetla pa su i rezultati bolji.

Jakub Polomski je kao glavni aspekt koji razlikuje dobro i lošu noćnu fotografiju izdvojio razinu šuma koja se očituje u zrnatosti na slici. Uspješna noćna fotografija trebala bi imati minimalan šum te čist i oštar izgled. Nadalje, bitna je i dobra ekspozicija te kontrast, s uravnoteženom igrom svjetla i sjene, ugodnim bojama i dobro komponiranom slikom, objasnio je.

Kreativnost nema granica

Takve bi fotografije, prema Michaelu Portillu, trebale prikazivati detalje i kontraste u različitim izvorima svjetla, održavajući realizam uz minimiziranje sjena: Upravljanje HDR-om, bojama, oštrinom i digitalnim šumom ključni su aspekti koje treba uzeti u obzir.

Za tako nešto potrebna je praksa i vježbanje pa ovi stručnjaci pozivaju sve ljubitelje fotografiranja da se upoznaju s različitim fazama osvjetljenja - od sumraka, izlaska ili zalaska sunca, do gotovo potpunog mraka u području s malim svjetlosnim onečišćenjem: Uzastopnim snimanjem iste scene tijekom zalaska sunca možete naučiti prilagođavati postavke poput vremena ekspozicije, otvora blende i ISO osjetljivosti kako se osvjetljenje mijenja. Ovo praktično iskustvo pomaže fotografima da maksimalno iskoriste situaciju slabog osvjetljenja, objašnja Allrich.

Svi se ovi stručnjaci za fotografiju slažu oko korištenja stativa, odnosno stabilne površine za smanjenje podrhtavanja fotoaparata i eksperimentiranje s ručnim kontrolama za postizanje uravnoteženije fotografije s manje šuma.

Također, kvaliteti fotografije može doprinijeti i kreativno korištenje dostupnih izvora svjetlosti, poput ulične rasvjete ili odraza, čak i Mjeseca. Ovdje kreativnost nema granica, smatra Michael koji smatra da bi, kombinirajući stativ, fotografi trebali koristiti noćni ili profesionalni način rada za kontrolu postavki kao što su brzina zatvarača i kretanje te fotografiranje kad je nebo intenzivnije boje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti