Savjeti za sigurnost na telefonima: Budite oprezni s dopuštenjima koje dajete aplikacijama

Nedavno je otkrivena aplikacija koja je, bez znanja korisnika, svakih 15 minuta aktivirala mikrofon i snimala korisnike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.05.2023. / 10:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako vam se nekad dogodilo da vam se, nakon što ste s nekim pričali o određenom proizvodu ili npr. putovanja, počnu pokazivati oglasi za takve proizvode ili reklame putničkih agencije, niste jedini. Brojni se korisnici žale na istu stvar i, iako imaju različite teorije, mnogi često upiru prstom u kompanije poput Facebooka i optužuju ih da nas bez našeg znanja i privole prisluškuju. Isto je otkrilo i jedno ranije istraživanje koje su na tisuću korisnika tzv. generacije Z proveli BDG Studios i OnePoll i koje je pokazalo kako skoro 70 posto njih misli da se njihovi privatni razgovori slušaju putem njihova uređaja.

Nedavno je čak otkrivena jedna aplikacija koja je od kolovoza prošle godine svakih 15 minuta aktivirala mikrofon i snimala korisnike bez njihova znanja, a bila je dugo vremena dostupna u Googleovom Play Storeu.

Malware Imate li je i vi na svom telefonu? Aplikacija za Androide snimala je korisnike bez njihova znanja

U ovo moderno digitalno doba u kojem smo okruženi uređajima koji prate nas i našu lokaciju te društvenim mrežama na kojima ljudi sami dijele sve važne i nevažne detalje svojih života, samo je jedna stvar sigurna - privatnost više ne postoji. Ipak, to ne znači da se ne možemo potruditi i zaštititi barem dio naše privatnosti i osobnih podataka

Osim što sami korisnici moraju paziti kojim stranicama surfaju, na koje linkove klikaju te kakve privitke preuzimaju na svoje uređaje, na telefonima su dostupni i alati koji će im pomoći u boljoj zaštiti od neželjenih situacija.

Za one koji najviše strahuju kako bi im netko mogao slušati razgovore, poput spomenute aplikacije, potrebno je provjeriti koje aplikacije imaju pristup kameri i mikrofonu telefona i prilagoditi taj pristup samo na aplikacije koje su najvažnije. To se može napraviti u Permission Manageru (upravitelj dopuštenja) unutar kojeg možete vidjeti koje aplikacije imaju pristup vašim podacima. Također, na isto mjestu mogu se ažurirati i postavke kako bi imali potpunu kontrolu nad svim aplikacijama na telefonu. Korisnicima Samsungovih telefona dostupna je nadzorna ploča za sigurnost i privatnost koja pomaže u upravljanju aplikacijama i na kojoj se može jednostavno odrediti tko može pristupiti podacima i kada.

Slika nije dostupna Sumnjate da vam partner ili djeca koriste telefon bez vašeg znanja? Evo kako to možete provjeriti

Još jedna stvar koju, kako je pokazala spomenuta anketa, mnogi prakticiraju, a svakako bi je trebali izbjegavati odnosi se na korištenje osobnih podataka u lozinkama te korištenje istih lozinki za više različitih računa. Jasno je kako je takav oblik korištenja zaporki jednostavniji, no ako u lozinkama koristite svoje rođendane, imena bližnjih ili kućnih ljubimaca, njih će se moći lakše otkriti.

Ista je situacija i s ponavljanjem lozinki jer, ako se hakeri dokopaju lozinke za jedan servis ili društvenu mrežu, istu će moći iskoristiti za pokušaj pristupa vašim drugim podacima.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti