Sumnjate da vam partner ili djeca koriste telefon bez vašeg znanja? Evo kako to možete provjeriti

Ako i druge osobe znaju PIN vašeg telefona, a sumnjate da vam čeprkaju po uređaju bez vašeg znanja, postoje načini na koji to možete saznati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.02.2023. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pametni telefoni postali su neizostavni dio naših života, a ovi uređaji skrivaju i brojne tajne - od fotografija koje nisu za svačije oči, privatne komunikacije, dokumenata, mailova itd. Zato je važno imati dobru zaštitu - biometriju, odnosno snažan PIN kako nitko ne bi mogao provaliti u telefon i dokopati se svih tih tajni.

No što je s osobama koje znaju vaš tajni broj, poput partnera, djece i drugih osoba od povjerenja, kako saznati jesu li oni, dok vas nije bilo ili ste spavali, bacili oko na vaš telefon? Na Daily Mailu kažu kako postoji više načina na koji možete saznati je li vam partner ili netko drugi iza vaših leđa, odnosno bez vašeg znanja gledao sadržaj na telefonu.

Slika nije dostupna Pronađen opasan propust u iPhoneu i drugim Appleovim uređajima koji hakeri aktivno iskorištavaju

Provjerite povijest pregledavanja interneta - otvorite internetske preglednike koje koristite na svom telefonu i pogledajte povijest surfanja. Ako pronađete stranice na kojima vi niste surfali, jasno je kako je netko drugi koristio vaš uređaj. No kako uvijek postoji mogućnost brisanja povijesti i korištenja privatnog načina pregledavanja, ti se tragovi surfanja ipak lako mogu sakriti.

Posljednje otvorene aplikacije - otvaranjem tzv. karusela aplikacija, odnosno popisa otvorenih aplikacija lako možete vidjeti koji su se programi posljednji koristili. Ako se na tom popisu nalaze aplikacije koje niste koristili, to je također dokaz da je netko drugi dirao telefon, no treba naglasiti kako se i u tom karuselu aplikacije mogu ugasiti i tako sakriti svoju aktivnost.

Poruke koje niste otvorili označene su kao pročitane - ako ste od nekog primili poruku i niste je otvorili, a na vašem telefonu nemate obavijesti o novoj poruci, to je jasan znak kako je netko drugi bio znatiželjan i pročitao poruku, odnosno poruke.

Vrijeme uporabe zaslona - telefoni prate koliko koristite aktivni zaslon tijekom dana te je dostupna jasna statistika koja pokazuje koje ste aplikacije koristili, koliko vremena i kada. Provjerite tu statistiku u vrijeme kada vi niste koristili telefon.

Čudne poruke - na Daily Mailu kažu da, ako odjednom počnete primati neobične poruke, odnosno poruke ofenzivnog sadržaja, i to može biti dokaz da se netko dopisivao u vaše ime s drugim osobama i uvrijedio ih, nakon čega je izbrisao tu konverzaciju. Treba imati na umu da, ako izbrišete poruke iz konverzacije, unutar razgovora ostat će obavijest o izbrisanim porukama.

Trajanje baterije - ako nakon nekog vremena pogledate na svoj uređaj, a postotak baterije je značajno opao i to je znak da se netko možda igrao s vašim uređajem. Naravno, ako se takva situacija s baterijom konstantno ponavlja, vrijeme je za promjenu baterije, a svakako se preporučuje skenirati telefon za malwareom koji bi mogao raditi u pozadini i trošiti bateriju.

Baterija Želite da baterija na telefonu duže traje? Ovo su savjeti koji će produžiti vrijeme između punjenja

Velika potrošnja podataka - neuobičajeno velika potrošnja podataka također može biti jedan od znakova da netko bez vašeg znanja koristi vaš telefon za podatkovno zahtjevne aktivnosti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti