"Savršena" Sunčeva oluja sprema se napraviti pravi spektakl na nebu

Rijetka konvergencija solarnih događaja mogla bi osvijetliti nebo s aurorama vidljivim sve do možda i pojasa iznad 40 stupnjeva sjeverne geografske širine.

Branimir Vorša | 16.09.2024. / 14:22

Izbacivanje koronalne mase
Izbacivanje koronalne mase (Foto: NASA/ESA/SOHO)

NOAA-in Centar za predviđanje svemirskog vremena prognozirao je geomagnetsku oluju G3, koja se smatra "jakom", za noć 16. rujna. Trio solarnih fenomena mogao bi proizvesti polarnu svjetlost vidljivu daleko južnije od arktičkog pojasa, odnosno na sjevernoameričkom kontinentu sve do Iowe i Pennsylvanije (oko 40 stupnjeva geografske širine), a na europskom sve do dijelova sjeverne Engleske i Walesa.

Glavni pokretač nadolazećeg događaja je solarna baklja klase X koja je eruptirala 14. rujna i čija je veličina klasificirana kao X4,5. Baklje klase X najsnažnije su baklje koje Sunce može proizvesti. Uz navedenu baklju aktivna sunčeva pjega izazvala je izbacivanje koronalne mase (CME), bacajući milijarde solarnih čestica po svemiru. Zbog navedene solarne baklje od 14. rujna došlo je do nestanka radijskih signala visoke frekvencije, no očekuju se novi učinci kako solarne čestice nastave pristizati.

Aurora Borealis iznad Velike Britanije Hrvate je prošlog tjedna oduševila aurora borealis: Evo zašto je došlo do ovog fenomena i može li se uskoro ponoviti

Dodajući tome, koronarna rupa na Suncu omogućila je solarnim vjetrovima da pojačaju utjecaj CME-a. Kada ti Sunčevi udari dođu do Zemlje, stupaju u interakciju sa Zemljinim magnetskim poljem, proizvodeći različite efekte, uključujući dobro poznate aurore, odnosno polarnu svjetlost.

Sunce je trenutačno u najaktivnijoj fazi svog 11-godišnjeg ciklusa, tako da su aurore na Zemlji česte, ali predviđa se da će događaj 16. rujna dosegnuti razinu 7 od maksimalno 10 na Kp indeksu za geomagnetsku aktivnost. Mogu se pojaviti i drugi učinci, poput smetnji GPS-a i satelita, iako će ih većina zapravo proći nezapaženo.

Za one koji se općenito nalaze iznad pojasa od 40 stupnjeva geografske širine s vedrim nebom, a tu se nalazi i Hrvatska (samo ništa od vedrog neba, kako se čini) pogled u noćno nebo mogao bi vas nagraditi nebeskim prikazom koji izaziva strahopoštovanje.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti