Iz Hrvatskog astronomskog saveza objasnili što je to obasjalo nebo iznad Lijepe Naše: Polarna svjetlost, ali i - SAR arc

Stručnjaci iz HAS-a na službenoj stranici na Facebooku objasnili su pojave na hrvatskom nebu od prije nekoliko dana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.11.2023. / 10:23

Polarna svjetlost, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prije nekoliko dana stanovnici dijela Dalmacije i kontinentalne Hrvatske svjedočili su veličanstvenim prizorima neba plavičaste, zelenkaste i crvenkaste boje. Fotografije koje su kružile društvenim mrežama ostavile su bez daha, a iako su neki spominjali različite teorije zavjere, uzrok te svjetlosti, iako ne toliko uobičajen na našim prostorima, ipak je sasvim prirodan.

  Polarna svjetlost, ilustracija Polarna svjetlost iznenadila svojom bojom i jačinom

Mediji su objavili kako je riječ o polarnoj svjetlosti, a na stanicama Hrvatskog astronomskog saveza objavljeno je detaljno objašnjenje o ovoj pojavi. Iz HAS-a kažu kako se na nebu iznad Hrvatske pojavila polarna svjetlost, ali i još jedna manje poznata pojava - SAR arc, odnosno "stabilni crveni aurorin luk". Ta je pojava otkrivena sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća, a zanimljivo je što na HAS-u kažu kako je njezin naziv u biti pogrešan jer se ne radi ni o aurori, ni o stabilnoj pojavi, već su joj znanstvenici takav naziv dali jer ih podsjeća na auroru.

Najpoznatija pojava polarne svjetlosti jest ona oko polova - i to može biti Aurora borealis (sjeverna) ili australis (južna) svjetlost, a ona nastaje kada se nabijene čestice sa Sunca (Sunčev vjetar) sudare sa Zemljinom magnetosferom i atmosferom, što pojednostavljeno rečeno uzrokuje da naša atmosfera svijetli i ta se pojava javlja bliže Zemljinim polovima, objasnili su iz HAS-a.

Pojavu SAR arca uzrokuje ekstremna termalna i kinetička energija unutar Zemljine atmosfere, a iako još nije do kraja istražena, ta pojava, kao i pojava koju nazivamo snažna termalna emisija koja ubrzava (STEVE), nastaju u vrijeme visoke geomagnetske aktivnosti, odnosno za vrijeme geomagnetskih oluja.

  Polarna svjetlost iznad Zemlje Apsolutno nevjerojatno: Astronaut snimio polarnu svjetlost iz potpuno drugačijeg kuta

Prošle nedjelje na nebu iznad Hrvatske mogla se vidjeti polarna svjetlost, ali i stabilni crveni aurorin luk (SAR arc), s obzirom na to da ono što smo vidjeli jest bila aurora jer se na momente ispod crvenog sjaja mogao vidjeti i zeleni sjaj i dok je bio aktivan plesao je baš kako treba kad je aurora, poput raznobojne zavjese koju nosi vjetar. Crveni dio pojave na nebu bio je tzv. SAR arc, objasnili su na službenoj stranici na Facebooku iz Hrvatskog astronomskog saveza.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti