Stručnjaci upozoravaju na snažnu solarnu oluju koja je stvorila aurore vidljive i u Velikoj Britaniji

Kako se čovječanstvo sve više oslanja na korištenje osjetljive elektroničke tehnologije u svemiru, solarne oluje mogle bi postati sve veći i veći problem za funkcioniranje te tehnologije.

Branimir Vorša | 11.04.2022. / 12:49

Aurora borealis (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Snažna solarna oluja mogla bi učiniti sjevernu polarnu svjetlost, odnosno auroru borealis, vidljivom i iz Velike Britanije početkom ovog tjedna, tvrde britanski stručnjaci.

Spomenuti fenomen mogao bi biti vidljiv pod vedrim nebom u sjevernoj Engleskoj i Sjevernoj Irskoj u večernjim satima od nedjelje do utorka, napominju iz britanskog Met Officea.

Sjeverna svjetla nastaju poremećajima u Zemljinoj magnetosferi uzrokovanim protokom čestica sa Sunca, a obično su koncentrirana oko Zemljinih magnetskih polova.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju na geomagnetsku oluju koja će udariti Zemlju

Solarna oluja proizlazi iz izbacivanja koronalne mase (CME), odnosno masivnog izbacivanja plazme iz sunčeve korone (njegovog najudaljenijeg sloja).

Potencijalni učinci solarne oluje su fluktuacije električne mreže i nepravilnosti u orijentaciji za svemirske letjelice u obliku 'povećanog otpora' na letjelicama u niskoj Zemljinoj orbiti.

U SAD-u, Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) izdala je upozorenje G3 za 10. travnja, pozivajući se na 'jaku' solarnu oluju koja može utjecati na sustave napajanja i operacije svemirskih letjelica, uključujući i probleme s orijentacijom.

Slika nije dostupna Ozbiljno upozorenje znanstvenika: Svijet nije spreman na “internetsku apokalipsu”

NOAA je priopćila da je geomagnetska oluja G3 uočena 10. travnja, što je dovelo do promjena u međuplanetarnom magnetskom polju. Na sjevernoj hemisferi postoji šansa da će auroralna aktivnost uzrokovana olujom potrajati od nedjelje do utorka.

Očekuje se da će val polarne svjetlosti postupno opadati kasnije 11. i tijekom 12. travnja, pri čemu će uočavanje aurore biti sve manje vjerojatno, ističu iz Met Officea. Slično se očekuje i u južnoj Zemljinoj hemisferi.

Sunčeva aktivnost premašuje vrijednosti koje predviđaju NOAA i druge meteorološke agencije i zapravo, mjere solarne aktivnosti bile su veće od očekivanog još od kraja 2020. godine.

Aurore (aurora australis na jugu) su stoljećima fascinirale Zemljane, ali znanost koja stoji iza njih nije uvijek bila shvaćena.

Slika nije dostupna VIDEO Vatromet na noćnom nebu: Portorikanci imali pogled iz prvog reda na pad Muskovih Starlink satelita

Zemlja ima nevidljivo polje magnetske sile, odnosno magnetosferu, koja nas štiti od opasnih nabijenih čestica sunca. Magnetosfera je područje oko Zemlje koje kontrolira magnetsko polje planeta.

Dok nas štiti, također stvara jedan od najimpresivnijih fenomena na Zemlji. Kada smrtonosni solarni vjetrovi susretnu Zemljinu magnetosferu, neke od nabijenih čestica bivaju zarobljene i guraju se niz Zemljine linije magnetskog polja ravno prema polovima. Kad stignu do Zemlje, udaraju u atome i molekule u našoj atmosferi, oslobađajući energiju u obliku svjetlosti, pojašnjava znanstveni komunikator i autor Marty Jopson.

Problem je u tome što poremećaj našeg magnetskog polja stvara solarne oluje koje mogu utjecati na satelite u orbiti, navigacijske sustave, zemaljske električne mreže te podatkovne i komunikacijske mreže.

Štetno svemirsko vrijeme utjecalo je na Zemlju i prije, ali kako se sve više oslanjamo na sustave i tehnologije osjetljive na Sunčeve izljeve, budući sunčevi utjecaji mogli bi biti još razorniji, upozorava Europska svemirska agencija (ESA).

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti