Savršeno vrijeme za otkrivanje novih znanja i iskorak u karijeri

Moderne tehnologije otvorile su nam resurse kakvi nam nikada do sada nisu bili dostupni, iskoristite ih

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 30.10.2016. / 09:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema podacima s početka ove, 2016 godine, od 4,23 milijuna stanovnika Hrvatske njih 3,17 milijuna se koristi pristupom i resursima s interneta, što je više nego respektabilna brojka. Koja, između ostaloga, dokazuje kako sve više građana Hrvatske ima pristup internetu, bez obzira što je percepcija sasvim drugačija i "na prvu" će većina nas konstatirati kako ovdje web još uvijek nije dostupan onom broju građana kojem svi mi težimo. Druga je, naravno, stvar kakva je brzina pristupa internetu i kolike su cijene za taj "užitak", ali nepobitna je činjenica da velika većina građana Hrvatske ima pristup internetu, što je neobično važno i potencijalno više nego iskoristivo za korak naprijed. 

Web nam je danas svima izvor nevjerojatnog spektra informacija, koje nam omogućuju da konstatno budemo "unutra", neovisno o tome kojoj se grani ljudskog života radi. Ali, isto tako, upravo internet nam danas, više nego ikada prije, omogućuje da otkrijemo i usvojimo nova znanja koja nam mogu pomoći da ostvarimo iskorak u karijeri. Formalno obrazovanje je i dalje temelj, ni u kojem slučaju ne biste trebali odustati od toga, baš kao što ne smijete odustati ukoliko ste za svoj životni poziv odabrali zanimanje/uslugu koja nema previše dodirnih točaka s web tehnologijama. No, ne možemo ignorirati činjenicu kako je upravo sada savršeno vrijeme za iskorištavanje resursa koji su nam dostupni bez potrebe da napustimo toplinu vlastitog doma i(li) radnog mjesta. 

Nije nikakva tajna, pa ni novost, da sve više kompanija u svijetu traži pojedince usko specificirane za pojedini dio IT sektora i to bez obzira na njihovu formalnu naobrazbu. Dapače, sve češće poslodavci vas neće ni pitati "koju diplomu imate" ukoliko ste "ispeglali" svoje vještine u, primjerice, programiranju web aplikacija ili video produkciji, pod uvjetom da te kompetencije možete dokazati konkretnim primjerima. Učenje je, kao što znamo, cjeloživotni proces, a taj proces nam je danas olakšan upravo zahvaljujući modernim tehnologijama i webu. Pa, kad već koristimo internet na dnevnoj bazi, zašto ne pokušati otkriti nove horizonte i iskoristiti trenutak za nova znanja ili "aktivaciju" strasti koja dugo čuči u vama, ali niste znali kako je "otkočiti". 

Istina je i to da će vam za online učenje i resurse za edukaciju trebati ponešto novčanih sredstava, ali ako nećete ulagati u sebe, onda nema smisla ni da pokušavate. K tome, postoji ogromna baza besplatnih lekcija koja će vam omogućiti barem da krenete u otkrivanje novih znanja, ako se dovoljno "navučete" i shvatite da vam ide, onda možete krenuti na razinu više i uložiti novce. Pritom ne govorimo o velikim iznosima, dapače. Građenje nove karijere shvatite kao "slaganje puzzli", ništa nije super jednostavno, niti ćete se obogatiti preko noći. Uz dobre preduvjete, a svatko od nas, definitivno, čuva nekakav skriveni talent i puno truda i te kako možete uspjeti. Nemojte da vam internet bude samo izvor vijesti ili zabave, pokušajte ga pretvoriti u vlastiti edukacijski centar. 

Puno je lošega utkano u moderni svijet i život kakav danas živimo, ovo sasvim sigurno nije jedna od takvih stvari. Edukacija iz vlastitog doma je danas dostupna svima kojima je dostupan internet. Kad je već tako, krenite i vi na putovanje koje bi vam moglo otvoriti horizonte kakve do jučer niste ni sanjali. Mogućnosti su ogromne... 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti