Scenarij iz noćne more: Evo što se može dogoditi ako Googleu otkrijete svoju lokaciju

Amerikanac je koristio aplikacije za praćenje biciklističkih ruta na svom Androidu, a odavanjem svoje lokacije Googleu ni kriv, ni dužan postao je potencijalni osumnjičenik za kazneno djelo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.03.2020. / 13:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zachary McCoy, mladić iz Floride, opisao je to kao "scenarij iz noćne more", kada je saznao da ga, iako nikada nije napravio ništa protuzakonito, traži policija. To nije saznao od same policije, već od Googlea, koji mu je poslao poruku da policija traži informacije vezane za njegov korisnički račun. Razlog nisu spomenuli.

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) Savjet koji vrijedi poslušati: Evo kako Amazonov direktor štiti svoju privatnost

Možemo samo zamisliti što mu se tada motalo po glavi i o čemu je razmišljao. U mailu koji je dobio od Googleova pravnog tima bio je napisan broj slučaja zbog kojeg se traži McCoy, a pretraživanjem internetske stranice lokalne policije, saznao je da je riječ o slučaju pljačke stana jedne starice koja živi nedaleko od njega. McCoy se uplašio jer nije znao kako se on uklapa u tu priču te nije htio otići u policijsku postaju provjeriti je li on zaista potencijalni sumnjivac jer se bojao uhićenja tako da mu nije prestalo ništa drugo, nego unajmiti odvjetnika koji će mu pomoći rasvijetliti situaciju i pomoći mu u obrani pred zakonom koji, dakle, nije prekršio.

Kršenje prava i privatnosti?

Odvjetnik je kontaktirao s Googleom i policijom te saznao je zašto im je McCoy zanimljiv - zbog podataka koje je Google imao o njemu. Naime, policija u SAD-u koristi poseban alat za nadzor koji prikuplja Googleove lokacijske podatke koje prikupljaju od mobilnih mreža, spajanja putem Bluetootha i Wi-Fija. U slučaju kaznenih djela poput navedene krađe ti se podaci analiziraju i od Googlea se traži informacije o profilima koji bi mogli biti sumnjivi. Google tada kontaktira te korisnike i daje im sedam dana da reagiraju i zabrane dijeljenje podataka s policijom ili, ako ne reagiraju ili daju dopuštenje, Google će tražene podatke dostaviti policiji.

McCoy je postao sumnjiv jer je na dan pljačke tri puta tijekom sat vremena biciklom prošao pored kuće u kojoj je ukraden nakit. Na svom Androidu koristi RunKeeper, pomoću kojeg bilježi rute koje svakodnevno vozi, a njegovu lokaciju prati i Google.

Koristio sam aplikaciju kako bih pratio koliko sam milja vozio bicikl i sad sam stavljen na mjesto zločina. I u najmanju ruku sam sumnjiv, rekao je McCoy. 

Policija je odvjetnika obavijestila da ne znaju ime osobe koja je biciklirala oko kuće pokradene starice te su imali samo anonimne podatke, zbog čega su i obratili Googleu i od njih zatražili informacije o profilu.

Prepoznavanje lica, ilustracija Aktivisti kritiziraju EU: Prepoznavanje lica je zadiranje u privatnost i to treba spriječiti

Na kraju se slučaj riješio pozitivno za McCoya. Njegov je odvjetnik policiji pokazao i podatke RunKeepera na kojima je vidljivo da je vožnja oko te kuće dio njegove svakodnevne rute, dok je McCoy medijima rekao da je tek sada shvatio kolika je važnost i opasnost podataka koji se o ljudima prikupljaju, pogotovo lokacijskih podataka. Možete biti u krivom mjestu na krivo vrijeme i zahvaljujući podacima s Googlea možete postati osumnjičenici za zločin koji niste počinili.

Dok policija hvali taj alat koji im je pomogao riješiti više zločina i uhvatiti brojne kriminalce, mnogi smatraju da se time krše ustavna prava građana i zadire u njihovu privatnost.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti