Savjet koji vrijedi poslušati: Evo kako Amazonov direktor štiti svoju privatnost

Bivši direktor u Amazonu objasnio je kako štiti svoju privatnost, a njegov savjet sigurno se neće svidjeti Jeffu Bezosu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.02.2020. / 07:58

Amazonovi uređaji (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedna od sve popularnijih kategorija pametnih uređaja su pametni zvučnici, a korisnici najčešće kupuju modele Amazona i Googlea. Riječ je o uređajima s integriranim glasovnim asistentima koji slušaju svoje vlasnike/korisnike, čitaju im vijesti, vremensku prognozu, putem njih se upravlja glazbom itd. Kako bi sve to mogli raditi zvučnici, dakle, slušaju svoje korisnike te veliki broj ljudi strahuje da oni ne samo slušaju, već i prisluškuju vlasnike.

Amazon Echo Opasan propust: Hakeri su vas mogli prisluškivati preko - pametnih zvučnika

Da to nije daleko od istine saznali smo prošle godine, jer u nekim su se slučajevima zaista preslušavale glasovne naredbe, kako bi se poboljšali asistenti, tj. kako bi Amazon Alexa i Google Assistant bili "pametniji" i bolje razumjeli što im se govori. Naravno, ne treba ni spomenuti koliko je problematična činjenica da netko zaista sluša o čemu korisnici govore, no zabilježeni su i puno gori slučajevi koji nam zaista pokazuju da u današnjem povezanom i online svijetu u kojem nas brojni uređaji slušaju i prate, zaista nikada ne možemo biti sigurni.

Prije dvije godine takvo je strašno iskustvo doživjela jedna Amerikanka čiji je razgovor u njena četiri zida pametni zvučnik ne samo slušao i snimio (bez njenog znanja) naravno, već je taj razgovor poslao njenom prijatelju. Srećom, prijatelj nije čuo ništa "opasno", samo razgovor o parketima, no sama činjenica vas netko prisluškuje u vašem domu i da snimke tih razgovora može poslati prijateljima zaista je zastrašujuća.

Iako je to bio samo slučajan niz nesretnih događaja, kako su to objasnili iz Amazona (Alexa je prvo krivo "čula" riječ kojom je probuđena, da bi zatim glasovna asistentica pogrešno protumačila dio razgovora kao naredbu da se snimka pošalje prijatelju), nakon tog iskustva isključila je pametni zvučnik i više ga nikada nije ponovno upalila.

Slika nije dostupna Roditelji ih upisuju u druge škole, čak im mijenjaju imena: Razlog zlostavljanja djevojčica s ovim imenom je nevjerojatan!

Ako želite što veću privatnost, čini se da je isključenje zvučnika zaista jedan od koraka koji bi mogli napraviti jer Amazonovim zvučnicima ne vjeruju čak niti direktori u toj kompaniji. U razgovoru za medije, bivši menadžer u odjelu Amazon Web servisa Robert Frederick priznao je da, kada želi potpunu privatnost i ne želi da ga tko prisluškuje, on isključuje pametni zvučnik. Naravno, vlasnik je jednog od Amazonovih zvučnika Echo, što nam jasno govori da bi svi vlasnici pametnih zvučnika mogli imati razloga za brigu, jer ako im ne vjeruju vlastiti zaposlenici, kako će im tek vjerovati "obični" korisnici.

Iz Amazona su reagirali na te komentare bivšeg menadžera rekavši kako oni ne prikazuju pravi način na koji Alexa radi te su naglasili da se, bez posebne i odabrane riječi za buđenje glasovne asistentice, niti jedan razgovor ne snima, ni šalje. Problem je, očito, kada neke riječi tijekom razgovora Alexa krivo prepozna kao riječ za buđenje i onda, bez znanja korisnika, krene sa snimanjem razgovora.

Izvor: Yahoo News
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti