Šef Cambridge Analytice odbio svjedočiti pred britanskim Parlamentom

I dok se članovi Odbora dogovaraju što će napraviti s Nixom, korisnici Facebooka ostali su zatečeni informacijama koje je jučer pred Odborom iznijela bivša zaposlenica Cambridge Analytice Brittany Kaiser.

Martina Čizmić | 18.04.2018. / 16:46

Alexander Nix (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je zviždač Christopher Wylie otvorio svoju dušu pred odborom britanskog Parlamenta, a šef Facebooka Mark Zuckerberg izdržao 10 sati ispitivanja u američkom Kongresu, sve su oči ponovno bile okrenute prema Londonu.

Naime, danas je pred Odborom za digitalno, kulturu, medije i sport, svoju stranu cijelog slučaja trebao iznijeti šef Cambridge Analytica, Alexander Nix. No to se nije dogodilo.

Nix, odnosno njegov odvjetnik, još je jučer obavijestio odbor kako "nije u mogućnosti" govoriti pred Odborom i to zbog, kako je naveo "istrage koju je protiv njega podnio povjerenik za informacije".

To se britanskim parlamentarcima nije nikako svidjelo.

Ne prihvaćamo razloge gospodina Nixa za nepojavljivanje na javnom saslušanju pred Odborom. Nema pravnog razloga zašto se on ne bi mogao pojaviti, istaknuo je u službenoj objavi predsjednik Odbora Damian Collins te dodao kako će Odbor razmisliti o slanju službenog poziva Nixu.

 

 

Nix, a ni njegovi odvjetnici, nisu predložili nikakav alternativni datum kad bi se on mogao pojaviti na saslušanju.

Inače, Nix se već pojavio pred Odborom krajem veljače, nakon što je cijela afera došla u javnost. Međutim, ono što je tada rekao (kako Cambridge Anaylitica nije imala veze s podacima koje je Kogan prikupljao) i dokazi koje je poslije Odboru dostavio Wylie i Facebook, potaknuli su Odbor da ga ponovno pozove da svjedoči.

Privatnost je postala mit

I dok se članovi Odbora dogovaraju što će napraviti s Nixom, korisnici Facebooka ostali su zatečeni informacijama koje je jučer pred Odborom iznijela bivša zaposlenica Cambridge Analytice Brittany Kaiser.

Ona je otkrila kako nije samo jedna aplikacija korištena za prikupljanje podataka od Facebookovih korisnika, već se radilo o cijelom nizu različitih "testova osobnosti".

Istaknula je kako je Cambridge Analytica koristila barem još dvije različite aplikacije koje su osmislili Cambridge Analytica ili njihovi partneri, a koje su neovlašteno prikupljale podatke od korisnika Facebooka.

Vjerujem da je gotovo sigurno, broj korisnika Facebooka čiji su podaci kompromitirani na način sličan onom koji je koristio Kogan, mnogo veći od 87 milijuna te da su i Cambridge Analytica i druge nepovezane kompanije i kampanje bile uključene u te aktivnosti, izjavila je Kaiser pred Odborom.

 

 

Privatnost je postala mit, a praćenje ljudskog ponašanja postalo je neizostavan dio korištenja društvenih mreža i interneta. Alati koji su bili osmišljeni kako bi oslobodili našu maštu i učinili nas povezanijima, s bržim pristupom informacijama nego ikad prije, umjesto da nas povežu, podijelili su nas. Vrijeme je da ukažemo na tu praksu kako bismo mogli imati iskren razgovor o tome kako napraviti nešto bolje u budućnosti, istaknula je na kraju Kaiser te dodala: Moćnima se ne bi više smjelo dopustiti monopol nad kontrolom nad našim podacima, naslovima i komunikacijskim alatima.

S obzirom na to da bi u sljedećih nekoliko dana pred britanskim Parlamentom svoju stranu priče trebali ispričati još neki akteri ove afere (a očekuje se i da će Odbor službeno pozvati i samog Zuckerberga), bit će zanimljivo vidjeti tko će se od njih točno pojaviti i što će imati reći o cijeloj situaciji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti