Šef Facebooka: Ako reforme znače da ćemo morati platiti više poreza, neka bude tako

Amazonu, Facebooku i Googleu odgovaraju postojeći propisi jer mogu izvući profit u zemljama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih korisnika.

Martina Čizmić | 14.02.2020. / 12:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg prihvaća da globalne porezne reforme znače da će ta društvena mreža možda morati plaćati više poreza u raznim zemljama, izvijestio je Politico pozivajući se na isječke govora koji bi Zuckerberg trebao održati u subotu.

Prekogranični porezni propisi trebali bi biti izmijenjeni nakon što je 137 država to zatražilo prošli mjesec u pokušaju da se izbjegne novi trgovinski rat zbog globalnog rasta poreza na digitalne usluge.

Prihvaćamo da (reforme) možda znače da ćemo morati platiti više poreza na raznim mjestima, očekuje se da će Zuckerberg reći u govoru na konferenciji o sigurnosti u Münchenu, navodi Politico.

Razumijem da postoji frustracija glede toga kako se tehnološke tvrtke oporezuju u Europi. Mi također želimo poreznu reformu i drago mi je da OECD to razmatra, prenosi Politico isječke iz planiranog govora.

Amazonu, Facebooku i Googleu odgovaraju postojeći propisi jer mogu izvući profit u zemljama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih korisnika.

Vladini dužnosnici pristali su ispregovarati nova pravila o tome gdje treba plaćati porez i koji udio profita treba oporezivati kada velike digitalne tvrtke nisu fizički nazočne na tržištu, priopćila je prošli mjesec Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Rastući broj zemalja priprema nacionalne digitalne poreze u nedostatku velikih promjena propisa, unatoč tome što je Washington zaprijetio odmazdom jer to smatra udarom na velike američke tehnološke tvrtke.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti