Istrage o hakerskom napadu na SolarWinds Orion IT softver traje i dalje i riječ je "napadu koji je osobit po svojoj širini, sofisticiranosti i utjecaju", ističe Brad Smith, predsjednik Microsofta.

Smith je hakerski napad okarakterizirao kao "trenutak obračuna" te vrlo izravno dao do znanja da Microsoft taj napad smatra iznimno opasnim.

To predstavlja čin nesmotrenosti koji je stvorio ozbiljnu tehnološku ranjivost za SAD i ostatak svijeta, ističe Smith.

Smith vjeruje da napad nije usmjeren na nekog specifično već na povjerenje i pouzdanost svjetske najvažnije infrastrukture, isključivo na korist obavještajne agencije jedne zemlje. Iako nije imenom prozvao Rusiju, vrlo jasno je implicirao na koga misli.

Izabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da su "vrlo zabrinjavajući" nedavno otkriveni hakerski napadi na institucije američke vlade te je obećao brzo djelovanje u trenutku kad sljedeći mjesec preuzme funkciju.

Biden, koji će 20. siječnja službeno postati predsjednik, rekao je da će njegovom timu kibernetička sigurnost biti glavni prioritet te da će oni koji su odgovorni za takve napade platiti visoku cijenu.

Naši protivnici trebaju znati da ja, kao predsjednik, neću besposleno stajati sa strane dok se događaju kibernetički napadi na našu naciju, rekao je u priopćenju.

Politico u četvrtak piše, kako navodi Reuters, citirajući izvore upoznate sa slučajem, da američko ministarstvo energetike i nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost, koja upravlja nuklearnim arsenalom u zemlji, imaju dokaze da su hakeri uspjeli ući i u njihove mreže.

Američki mediji pišu kako dužnosnici sumnjaju da su kibernetički napad izveli ruski hakeri, što Rusija niječe.

Agencija za kibernetičku sigurnost i infrastrukturu (CISA) navela je da je bilo teško otkriti upad i da neće biti lako ukloniti softver koji je ubačen u računalne sustave.

CISA nije objavila u koje je agencije ili infrastrukturu izveden upad niti koje su informacije uzete prilikom hakiranja koje je, kako je prethodno rečeno, počelo u ožujku.

CISA ne navodi za koga smatra da stoji iza napada, ali naglašava da se radi o strpljivom, usredotočenom protivniku s obilnim financijskim resursima koji je obavljao aktivnosti kroz dulje razdoblje.

Napominje da će američke vlasti poduzeti potrebne mjere kako bi se zaštitile od kibernetičkih napada.

Sprečavanje prijetnji na računalima bit će sigurno vrlo složen i izazovan proces, navodi se u priopćenju.

Izvor: The Verge/Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju