Šef NATO-a: Važno je da Velika Britanija razmotri ulogu Huaweija u njenoj 5G mreži

U sklopu šire analize odnosa s Kinom, britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost razmatra utjecaj američkih sankcija na britansku odluku da dozvolu Huaweiju da izgradi 5G mrežu u Britaniji.

Hina | 10.06.2020. / 13:07

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da Zapad ne može ignorirati uspon Kine i da je zbog toga važno da Velika Britanija razmotri ulogu Huaweija u njezinoj 5G mreži.

Stoltenberg je rekao da se Kina približava Zapadu na brojne načine - na Arktiku, u kibernetičkom prostoru i u strateškoj infrastrukturi, uključujući telekomunikacije.

Vjerujem da će britanska vlada dizajnirati svoje mreže tako da ih zaštiti i pobrine se da Britanija ima sigurne 5G mreže, izjavio je Stoltenberg radiju BBC.

Stoga smatram važnim da će se obaviti nova revizija kako bi se to postiglo, dodao je.

Upitan za komentar Stoltenbergovih izjava, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kina nije prijetnja nijednoj zemlji.

Nadamo se da će NATO o nama i dalje imati korektno mišljenje i racionano gledati na naš razvoj, istaknuo je.

U sklopu šire analize odnosa s Kinom, britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost razmatra utjecaj američkih sankcija na britansku odluku da dozvolu Huaweiju da izgradi 5G mrežu u Britaniji.

Premijer Boris Johnson je u siječnju dao Huaweiju ograničenu ulogu u britanskoj 5G mreži i time izazvao frustraciju SAD-a koji želi isključiti kineske telekomunikacijske tvrtke iz zapadnih komunikacija nove generacije.

Slika nije dostupna Johnson želi smanjiti ulogu Huaweija u britanskoj 5G mreži

Slika nije dostupna Huawei reagirao na američko produljenje trajanja crne liste: Odluka je štetna i imat će ozbiljne globalne posljedice

No, epidemija koronavirusa, neslaganje oko Hong Konga i ljutnja američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog Kine naveli su Britaniju da razmotri odnose s Pekingom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti