Huawei reagirao na američko produljenje trajanja crne liste: Odluka je štetna i imat će ozbiljne globalne posljedice

Dugoročno gledano, to će naštetiti povjerenju i suradnji na globalnom tržištu poluvodiča o kojoj ovise mnoge industrije te povećati sukobe i gubitke unutar tih područja, poručuju iz Huaweija.

Martina Čizmić | 18.05.2020. / 13:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je američka administracija odlučila produljiti Huaweiju zabranu poslovanja s američkim tvrtkama još jednu godinu, oglasili su se iz kineskog tehnološkog diva. 

Huawei se kategorički protivi izmjenama i dopunama pravila o stranim proizvodima koji se odnose na Huawei, a koje je predložilo američko ministarstvo trgovine. Američka administracija dodala je 16. svibnja 2019. godine Huawei na listu entiteta kojima trebaju posebne dozvole za izvoz u SAD-u bez opravdanja. Od tada, unatoč činjenici da je Huaweiju onemogućen pristup brojnim industrijskim i tehnološkim elementima, i dalje smo posvećeni poštovanju svih pravila i propisa američke vlade. U međuvremenu smo uspjeli ispuniti ugovorne obveze prema kupcima i dobavljačima, preživjeli smo i krenuli naprijed, nasuprot prvotnim predviđanjima, zapisali su u objavi iz Huaweija. 

Slika nije dostupna Trump produljio zabranu: Huawei i ZTE na crnoj listi do svibnja 2021.

Dodaju i kako je američka administracija u potpunosti ignorirala zabrinutost kompanija i industrijskih udruženja njihovom odlukom te nastavila raditi po svom. 

Ta je odluka bila proizvoljna i štetna, te prijeti industriji u cijelom svijetu. Novo će pravilo utjecati na širenje, održavanje i kontinuirano funkcioniranje mreža u vrijednosti stotina milijardi dolara koje smo uveli u više od 170 zemalja. Ovo će utjecati i na komunikacijske usluge za više od 3 milijarde ljudi koji koriste proizvode i usluge Huaweija širom svijeta. Kako bi napala vodeću kompaniju iz druge zemlje, američka vlada namjerno je okrenula leđa interesima Huaweijevih kupaca i potrošača. To se protivi tvrdnji američke vlade da je motivirana sigurnošću mreže, upozoravaju iz Huaweija. 

Dodaju kako ovakva odluka, iako se pravda zaštitom američkih interesa, ne utječe samo na Huawei.

Ona će imati ozbiljan utjecaj na velik broj industrija globalno. Dugoročno gledano, to će naštetiti povjerenju i suradnji na globalnom tržištu poluvodiča o kojoj ovise mnoge industrije te povećati sukobe i gubitke unutar tih područja. SAD se trudi svojim vlastitim tehnološkim snagama uništiti kompanije izvan vlastitih granica. To će samo poslužiti potkopavanju povjerenja međunarodnih kompanija u američku tehnologiju i lance opskrbe. U konačnici, to će naštetiti američkim interesima, ističu iz Huaweija. 

Na kraju dodaju kako proučavaju nova pravila koja će zasigurno utjecati na njihovo poslovanje, ali će pokušati učiniti sve kako bi pronašli rješenje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti