Seizmografi su zabilježili slavlje navijača nakon pobjede protiv Maroka

Hrvatska je skakala i veselila se nakon pobjeda protiv Brazila i Maroka, a to slavlje zabilježili su i seizmolozi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.12.2022. / 10:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon utakmice Hrvatska-Brazil Lijepa Naša doslovno se tresla. Kako su tada objavili seizmolozi Geofizičkog odsjeka PMF-a na stranici Geofizika uživo, seizmografi u Zagrebu i Rijeci zabilježili su slabe signale baš u vrijeme kada je Petković zabio gol, odnosno kada je Livaković obranio penal i nakon što je Marquinhos promašio jedanaesterac nakon čega se Hrvatska plasirala u polufinale. Ti signali, dakle, nisu bili rezultat potresa, već vibracija nastalih skakanjem oduševljenih navijača.

Mars Znanstvenici otkrili novi rekordno jak potres: Planet se tresao punih 10 sati, izvor je neobičan

Slika nije dostupna Fizičar izračunao nevjerojatan podatak: "Šansa da se potres ponovi triput na isti dan u Mexicu bila je tek 0,00075 posto"

Slična je situacija zabilježena i nakon utakmice Hrvatska-Maroko, objavili su na toj stranici na kojoj se pitaju navijamo li zaista tako snažno da se možemo usporediti s potresom.

Naime, taj dan tijekom odigravanja utakmice za treće mjesto u 17 sati i 19 minuta zaista je zabilježen slab potres magnitude 2.4 s epicentrom u središnjoj Italiji, koji je bio vidljiv na većinu postaja u Hrvatskoj - uključujući one u Rijeci i Udbini, no ne i na seizmološkim stanicama u Zagrebu.

Međutim, uz potres vidimo i signal u 17:56, kad je nakon dugih 6 minuta produžetaka završila utakmica i kad je krenulo slavlje za broncu! Ipak se vidimo!, napisali su na stranici Geofizika uživo.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti