Seizmologinja objašnjava kako razlikuju podrhtavanje tla uzrokovano potresom od onog uzrokovanog bombama

Seizmografi u Hrvatskoj ne mogu zabilježiti eksplozije tijekom ruskih napada na Ukrajinu, pojasnili su iz Seizmološke službe.

Martina Čizmić | 07.03.2022. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Seizmografi u Ukrajini i Poljskoj zabilježili su podrhtavanja tla koja su nastala zbog eksplozija tijekom ruskih napada. Podaci koji su poslani prvi dan ruske invazije na Ukrajinu jedini su podaci o podrhtavanju tla iz Ukrajine jer nakon toga mjerne postaje više nišu slale podatke.

No, seizmografi u Poljskoj zabilježili su "buku" koju su eksplozije izazvale tijekom sljedećih dana invazije.

Slika nije dostupna Bombe u Kijevu zabilježili su i seizmografi: Zemlja se zatresla u zoru i nije se prestajala tresti

S obzirom na to da seizmografi prilikom potresa često na većem području zabilježe podrhtavanje, zanimalo nas je jesu li možda i hrvatski seizmografi mogli zabilježiti ta podrhtavanja? 

Iz Seizmološke službe PMF-a odgovorili su nam je li to uopće moguće i kako oni razlikuju potresna podrhtavanja od onih koje uzrokuje čovjek. 

Seizmografi mogu zabilježiti podrhtavanja tla od eksplozija, no ti seizmografi se moraju nalaziti relativno blizu eksplozija koje izazivaju takva podrhtavanja. Seizmografi u Hrvatskoj ne mogu zabilježiti eksplozije tijekom ruskih napada na Ukrajinu
, pojasnila nam je mr. sc. Ines Ivančić, rukovoditeljica Seizmološke službe.

Razrušena Petrinja nakon potresa Objavljena najsveobuhvatnija globalna karta područja s rizikom od potresa: Provjerite na kakvom području žive Hrvati

Slika nije dostupna Američka mornarica ponovno uznemirava građane: Testirali izdržljivost najskupljeg ratnog broda "potresom" od 3,9 stupnjeva

Možete li nam pojasniti kako seizmolozi razlikuju je li se negdje dogodio potres ili je došlo do eksplozije i o kakvoj je eksploziji riječ?

Podrhtavanja tla nastala od nuklearnih eksplozija kojima se oslobođena energija može usporediti s energijom oslobođenoj potresom bilježe seizmografi i na velikim udaljenostima. Zapisi nuklearnih eksplozija su slični zapisima potresa, no zbog mehanizma uslijed kojeg su nastali postoje karakteristične razlike. Nuklearnom eksplozijom koja se dogodi na površini ili uslijed podzemnih eksplozija blizu Zemljine površine dominiraju prvi, longitudinalni valovi (P-valovi), koji se na seizmogramima vide s najvećim početnim pomacima, a na seizmogramu nisu izraženi za potres karakteristični sekundarni, transverzalni valovi (S-valovi), koji dominiraju kod zapisa potresa. Analizom zapisa s većeg broja seizmoloških postaja može se zaključiti podrijetlo elastičkih valova, lokacija žarišta, ali i mehanizam kojim započinje trešnja. Kod potresa dolazi do loma i pomicanja rasjednih blokova, dok je prilikom eksplozije ishodište točka iz koje elastički valovi putuju koncentrično prema van. Iz seizmograma se očitava smjer prvog pomaka, koji je kod zapisa eksplozija na svim postajama s prvim pomakom tla na gore (zbog kompresije stijena oko izvora eksplozije), pojasnila je za Zimo mr. sc. Ivančić.

Podsjetimo, mjerna postaja pored Kijeva zabilježila je podrhtavanje tla u isto vrijeme kad je započela ruska invazija na Ukrajinu, a podatke o tome objavili su američki znanstvenici koji analiziraju podatke s mjernih postaja iz cijelog svijeta. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti