Sigurnosni stručnjaci upozoravaju na lažna proširenja za Google Chrome

Stručnjaci McAfeeja pronašli su 5 opasnih proširenja za Chrome koja su instalirana na 1,4 milijuna računala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.09.2022. / 15:43

Surfanje internetom (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Većina korisnika Googleova preglednika internetskih stranica Chrome dobro je upoznata s mogućnosti instaliranja proširenja u ovaj browser. Njihove su mogućnost zaista brojne - od proširenja za Gmail koje omogućuje brzi pristup mailu, provjeravanja gramatike pa do opcija poput Stay Focused s kojima možete ograničiti pristup određenim stranicama na internetu (poput Facebooka i Twittera) kako bi se mogli fokusirati na posao, umjesto da radno vrijeme provodite špijunirajući što drugi rade na društvenim mrežama.

Google Google objavio novu verziju Chromea i izdao važno upozorenje korisnicima

Proširenja na Chromeu iznimno su korisna, no ponekad mogu biti i opasna. Jako opasna, što se pogotovo odnosi na lažna proširenja koja su napravljena kako bi imitirali stvarne ekstenzije na Chromeu, a mogu izazvati brojne probleme korisnicima.

Na takve probleme i lažna proširenja ovog su tjedna upozorili iz sigurnosne kompanije McAfee. Njihovi su stručnjaci pronašli 5 takvih proširenja koja su instalirana na 1,4 milijuna računala. Ono na što posebno treba obratiti pozornost jesu dva proširenja navodno povezana s Netflixom - Netflix Party i Netflix Party 2. Dok bi takva proširenja trebala omogućiti osobama u različitim kućanstvima da u isto vrijeme gledaju filmove i serije, u praksi ta, ali i ostala 3 proširenja korisnike prebacuju na phishing stranice te ubacuju podatke u cookieje stranice za e-trgovinu.

Slika nije dostupna Želite bolju privatnost na internetu? Evo što trebate napraviti već danas

Nakon instalacije tih proširenja, hakeri koji su ih razvili mogu pratiti korisničke aktivnosti na internetu, odnosno stranice kojima surfaju putem Chromea, a za svaku kupovinu na internetu dobivaju i određenu proviziju (zbog ubacivanja podataka u cookieje).

Kako bi izbjegli ovakve probleme u budućnosti, jer ovo nije prvi incident s lažnim proširenjima za Chrome, iz McAfeeja korisnike pozivaju na povećan oprez prilikom preuzimanja proširenja, kao i na potvrdu njihove autentičnosti, a posebno upozoravaju na provjeru dopuštenja koja proširenja traže prije instalacije na računala.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti