Sirupi za kašalj mogu biti opasni za djecu najmlađeg uzrasta, a dvoje znanstvenika objašnjava i zašto

Korištenje sirupa protiv kašlja kod djece mlađe od 6 godina ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo, upozoravaju australski znanstvenici.

Branimir Vorša | 16.05.2023. / 16:30

Sirup protiv kašlja, ilustracija
Sirup protiv kašlja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Djeca u najmlađoj dobi obično imaju najmanje šest prehlada godišnje i roditelji možda često posežu za sirupom protiv kašlja kako bi ublažili suhi ili mokri kašalj. Nova istraživanja sugeriraju pak da sirupi protiv kašlja nisu baš učinkoviti u liječenju dječjeg kašlja.

Usred sve većeg broja dokaza o predoziranjima, trovanju i smrti mnoge su zemlje, uključujući Australiju, ograničile lijekove protiv kašlja, pa se ne mogu davati djeci mlađoj od šest godina. Dvoje znanstvenika, Rose Cairns, koja je predavačica farmacije na Sveučilištu u Sydneyju, i Nial Wheate, izvanredni profesor Farmaceutske škole, također sa Sveučilišta u Sydneyju, za The Conversation objašnjavaju u čemu je problem sa sirupima protiv kašlja.

Slika nije dostupna Bakterija provela godinu dana u svemiru, po povratku na Zemlju znanstvenici je uspješno oživjeli

Koji su sastojci sirupa protiv kašlja?

Aktivni sastojci u sirupima protiv kašlja razlikuju se ovisno o svojoj navodnoj dobrobiti. Mogu sadržavati sredstva za suzbijanje kašlja (prigušuju tjelesni refleks kašlja), sredstva za iskašljavanje i mukolitike (oboje pomaže u čišćenju sluzi), pišu Cairns i Wheate.

Ostali lijekovi koji se prodaju za prehladu i gripu, dodaju, često sadrže dekongestive (za ublažavanje začepljenog nosa) i sedativne antihistaminike za ublažavanje kihanja, zaustavljanje curenja nosa i za spavanje.

Najrizičniji su lijekovi oni sa sedativnim djelovanjem, kao što su sedativni antihistaminici ili lijekovi za suzbijanje kašlja na bazi opioida. Dok sedacija može biti željeni učinak za roditelje s neispavanim djetetom, mala su djeca posebno izložena riziku od ozbiljne štete po zdravlje ili smrti. Sedativi također mogu izazvati uznemirenost i hiperaktivnost, objašnjava dvoje australskih stručnjaka.

S druge strane ističu da, iako su sirupi protiv kašlja koji ne sadrže sedative vjerojatno sigurniji, postoji vrlo malo studija o sigurnosti i učinkovitosti tih proizvoda kod djece. Zabilježene su nuspojave uključujući agitaciju i psihozu, osobito kod prekomjerne uporabe, upozoravaju Cairns i Wheate. Objašnjavaju i da prekomjerna uporaba može biti posljedica toga što roditelji pogrešno čitaju naljepnice, namjerno koriste više sirupa u nadi da će djelovati bolje, nenamjerno daju dodatne doza zbog netočnih mjera za doziranje, poput običnih žlica.

Dijete s autizmom, ilustracija Znanstvenici otkrili neobičnu povezanost između autizma, čestih infekcija uha te problema s grlom i nosom

Ograničavanje korištenja

Cairns i Wheate kažu da su djeca mlađa od dvije godine najizloženija riziku od smrtonosnog predoziranja sirupima protiv kašlja te ističu primjer australskog regulatornog tijela za lijekove, koje ne preporučuje korištenje sirupa za kašalj za osobe mlađe od šest godina.

Cairns i Wheate proveli su i istraživanje vezano za sirupe protiv kašlja i njihov učinak na djecu najmlađe dobi, a ono je objavljeno u časopisu Medical Journal of Australia. Navedeno istraživanje pokazuje da ograničavanje upotrebe lijekova protiv kašlja i prehlade kod djece rezultira znatnim i održivim smanjenjem trovanja.

Naša studija bavila se pogreškama u doziranju, nuspojavama pri točnim dozama i slučajnim 'istraživačkim gutanjem', kao što je kada malo dijete samo sebi pomaže u ormariću s lijekovima, navode Cairns i Wheate.

Pišu i kako je australska vlada 2012. i 2020. godine naredila promjene označavanja tih proizvoda. Godine 2012. etikete za lijekove protiv kašlja i prehlade više nisu mogle navoditi upute o doziranju za djecu mlađu od šest godina te su morale sadržavati dodatna upozorenja. 2020. stavljena su upozorenja na sedativne antihistaminike da se ne smiju koristiti kod djece mlađe od dvije godine iz bilo kojeg razloga (uključujući alergiju i peludnu groznicu).

To je rezultiralo prepolovljenjem broja poziva u centre za otrovanja i prepolovljenjem broja hospitalizacija. Unatoč tome još uvijek se godišnje upućuju stotine poziva australskim centrima za otrove u vezi s ovim proizvodima kod male djece, piše dvoje australskih znanstvenika.

Kada koristiti sirupe protiv kašlja?

Sirupi protiv kašlja mogu se koristiti kod djece od šest do 11 godina, no i dalje je potreban oprez, upozoravaju Cairns i Wheate. Ti se proizvodi smiju davati samo u dogovoru s liječnikom, ljekarnikom ili medicinskom sestrom.

Neki biljni proizvodi dostupni su i prodaju se za djecu, ali nema uvjerljivih dokaza da ti lijekovi znatno poboljšavaju simptome kašlja, naglašavaju australski znanstvenici, no također dodaju da je barem rizik od trovanja korištenjem takvih proizvoda nizak.

Cairns i Wheate pišu i da jednostavni sirupi koji ne sadrže lijekove također mogu biti učinkoviti te da se do 85 posto učinkovitosti takvih lijekova protiv kašlja pripisuje placebo-efektu.

To bi moglo biti zbog sirupa koji oblažu grlo i prigušuju iritirajući osjećaj škakljanja, pojašnjavaju.

Onečišćenje zraka, ilustracija Znanstvenici upozoravaju: Onečišćenje zraka posebno ugrožava djecu od najranije dobi

Alternativa sirupima za kašalj

Na kraju pišu da roditelj u slučaju nadražujućeg kašlja svom djetetu može pružiti odmor i sigurnost.

Antibiotici će biti potrebni samo ako im liječnik dijagnosticira akutnu bakterijsku upalu pluća ili kronični kašalj uzrokovan bakterijskom infekcijom, poput dugotrajnog bakterijskog bronhitisa, hripavca ili apscesa pluća. Paracetamol ili ibuprofen mogu se koristiti ako imaju vrućicu, bolove i bolove uz kašalj. Provjerite točnu dozu na pakiranju za težinu i dob svoga djeteta, savjetuju.

Također dodaju da bi roditelji možda mogli razmisliti o tome da djetetu koje je navršilo godinu dana ili više mogu dati i med, ako ono ima mokar kašalj, odnosno ako mu se stvara sluz u grlu. Sve je više dokaza da med može smanjiti proizvodnju sluzi, a time i količinu kašlja, ističu Cairns i Wheate.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti