Znanstvenici upozoravaju: Onečišćenje zraka posebno ugrožava djecu od najranije dobi

Problemi su osobito prisutni u gradovima.

Hina | 24.04.2023. / 08:39

Onečišćenje zraka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Onečišćenje zraka uzrokuje smrt više od 1200 ljudi maloljetnika u Europi godišnje, procjenjuje Europska agencija za okoliš (EEA) u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Djeca su posebno osjetljiva na onečišćenje zraka, od trenutka kad su u maternici pa sve do odrasle dobi, istaknula je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, a dodala je da loš zrak također izlaže djecu većem riziku od kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Djevojka pokriva nos i usta od zagađenog zraka Izloženost zagađenom zraku značajno povećava rizik od raka pluća već nakon samo tri godine

Zagađenje treba rješavati na izvoru, založili su se stručnjaci te agencije rekavši da se emisije iz prometa, industrije i grijanja moraju brže smanjivati.

Jedna od praktičnih mjera koje zagovaraju jest poboljšanje kvalitete zraka u blizini škola i vrtića, primjerice stvaranjem više zelenih površina.

Unatoč poboljšanjima posljednjih godina razine glavnih zagađivača u mnogim europskim zemljama ostaju tvrdoglavo iznad granica koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše EEA u drugom izvješću.

Problemi su osobito prisutni u gradovima. Više od 90 posto urbanog stanovništva u 2021. u zemljama EU-a moralo je živjeti s razinama fine prašine (PM2,5), ozona (O3) i dušikova dioksida (NO2) koje su bile iznad preporuka WHO-a. To se posebno odnosi na srednju i istočnu Europu, kao i Italiju.

Onečišćenje zraka, ilustracija Gotovo cijeli svijet udiše onečišćen zrak, u nekim dijelovima i opasan po zdravlje

Glavni je razlog zagađenja finom prašinom korištenje krutih goriva poput ugljena za grijanje u industriji.

Procijenjenih 1200 preuranjenih smrti među maloljetnicima pokriva zemlje članice EGP-a, koje uključuju Švicarsku, Norvešku, Island, Lihtenštajn i Tursku, uz 27 zemalja EU-a.

Ne možemo razmišljati o djeci kao malim odraslim osobama kada su u pitanju rizici za okoliš i onečišćenje zraka, rekao je stručnjak za onečišćenje zraka pri Europskoj agenciji za okoliš Gerardo Sanchez Martinez. Disanje im je brže, dišu više na usta, bliže su tlu, istaknuo je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti