Gotovo cijeli svijet udiše onečišćen zrak, u nekim dijelovima i opasan po zdravlje

Razine lebdećih čestica smanjile su se samo u Europi i u nekim područjima Sjeverne Amerike i Afrike, ustanovili su istraživači.

Hina | 14.03.2023. / 11:10

Onečišćenje zraka, ilustracija (Foto: Getty Images)

Gotovo čitava svjetska populacija udiše onečišćen zrak, a samo 0,001 posto stanovništva živi u područjima u kojima razina finih lebdećih čestica ne prelazi dugoročnu godišnju granicu stanja kvalitete zraka, pokazalo je novo australsko istraživanje.

U prosjeku je u svijetu svakodnevno ograničenje izloženosti stanovništva koncentraciji lebdećih čestica PM 2.5 iz okoliša kakvu preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) bilo premašeno tijekom više od 70 posto dana u 2019. godini, prema podacima objavljenim u časopisu The Lancet Planetary Health.

RTG snimka, ilustracija Nova studija sugerira da onečišćenje zraka utječe i na ljudske kosti: "Prvi put imamo dokaze"

Lebdeće čestice PM 2.5 su fine čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometra, što je jedinica duljine jednaka jednoj tisućinki milimetra.

WHO je 2021. smanjio preporučeno srednje godišnje ograničenje izloženosti koncentraciji PM 2.5 s 10 na 5 mikrograma (tisućinki grama) po kubnome metru zraka.

Grupa istraživača koju je vodio Yuming Guo sa Sveučilišta Monash u Melbourneu u sklopu studije utvrdila je onečišćenje lebdećim česticama na temelju izmjerenih vrijednosti i računalnih modela za razdoblje od 2000. do 2019. godine.

Prema njihovim nalazima, globalni godišnji prosjek PM 2.5 iznosio je 32,8 mikrograma po kubnome metru zraka.

Najveća vrijednost izmjerena je u istočnoj Aziji i iznosila je 50 mikrograma, a slijede južna Azija sa 37,2 i sjeverna Afrika s izmjerenih 30,1 mikrograma.

Onečišćenje zraka, ilustracija Onečišćenje zraka ostavlja puno ozbiljnije posljedice na naše zdravlje nego što se mislilo

Razine PM 2.5 bile su najniže u Australiji i na Novom Zelandu (8,5), u ostatku Oceanije (12,6) i u Južnoj Americi (15,6).

Maksimalna dnevna vrijednost od 15 mikrograma po kubnome metru zraka, koju preporučuje WHO, bila je prekoračena tijekom više od 70 posto dana godišnje u svijetu te u više od 90 posto dana u godini u području istočne i južne Azije.

Razine lebdećih čestica smanjile su se samo u Europi i u nekim područjima Sjeverne Amerike i Afrike, ustanovili su istraživači.

U 2019. godini dnevno ograničenje onečišćenja zraka u Europi bilo je prekoračeno tijekom 25 posto dana, a već u 2000. u čak 60 posto dana.

Onečišćenje zraka, ilustracija Država mora platiti 20 milijuna eura jer je sporom reakcijom ugrozila svoje stanovnike

Prema podacima WHO-a, svake godine od posljedica onečišćenog zraka u svijetu prerano umre oko sedam milijuna ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti