Sisak postaje središte solarne i svemirske tehnologije

U središtu Siska izložena su i 23 solarna bolida, koje su izradili učenici 19 obrazovnih ustanova iz Hrvatske, slovenskih Krškog i Sevnice, te Posušja iz BiH.

Martina Čizmić | 07.06.2019. / 17:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Petom izložbom električnih i hibridnih automobila u Sisku je u petak počela tradicionalna manifestacija SOELA, na kojoj je predstavljeno 20-tak električnih i hibridnih automobila, a izložba je popraćena i sedmom, dosad najbrojnijom, utrkom solarnih auta.

Tijekom dvodnevne SOAELA-e predstavljaju se električni i hibridni automobili dostupni na hrvatskom tržištu, primjerice Tesla, Renault, Nissan, Mitsubishi, Toyota, AIXAM, Citroen, e-Golf, e-UP, Peugeot i BMW.

Riječ je uglavnom o novijim modelima, a posebnu je pozornost izazvao Tesla 3, s rekordnih 500 kilometara autonomne vožnje, koji je upravo u Sisku imao hrvatsku premijeru. Posjetitelji izložbe imali su mogućnost vožnje svih izloženih automobila.

Izložbu je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, u nazočnosti brojnih posjetitelja i gostiju, među kojima su bili pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, te županijski dužnosnici,

Žinić je istaknuo da samo primjena suvremenih tehnologija može jamčiti daljnji razvoj i županije i Hrvatske. Zbog toga je Sisačko-moslavačka županija nedavno donijela odluku o utemeljenju Centra za svemirsku tehnologiju, već razvija projekt poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, koji uključuje i gaming industriju, a u sisačkoj Tehničkoj školi prvi će puta biti organiziran upis učenika u novo zanimanje 'tehničara za vodeo igre'.

Idejni začetnik SOELA-e i voditelj projekta iz sisačke Tehničke škole prof. Stevče Arsoski, rekao je da je vrlo zadovoljan razvojem ove manidestacije.

Iskreno, očekivao sam ovakav razvoj priredbe. S dobrom idejom, dobrim suradnicima, sve je moguće. Ovo nije ništa slučajno, već je to rezultat izvanredne suradnje Tehničke škole, Županije, stručnjaka, učenika i medija, dakle puno pozitivne energije moralo je uroditi plodom, istaknuo je prof. Arsoski.

U središtu Siska izložena su i 23 solarna bolida, koje su izradili učenici 19 obrazovnih ustanova iz Hrvatske, slovenskih Krškog i Sevnice, te Posušja iz BiH. Ta će vozila u subotu sudjelovati na utrci sisačkim ulicama.

SOELA, kojom se obilježava i 11. lipnja, Dan sisačko-moslavačke županije, popraćena je i konferencijom pod nazivom "Svemirska tehnologija - izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo".

Predavači su prof. dr. Slobodan Danko Bosanac iz udruge Jadranske aero-svemirske asocijacije, dr. Jurica Kundrata i Fran Merzel iz Centra za svemirsku tehnologiju u Sisku u osnivanju, mr. Zoran Kahrić iz NASA Goddard Space Flight Centra u američkom Marylandu, dr. Davor Mance iz ciriškog ETH-a, prof. dr. Dražen Kozak prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, te Marija Sitar direktorica Calluro d.o.o. iz Zagreba.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti