Sisak, Ražanac i Posedarje dobili besplatni bežični internet u sklopu inicijative WiFi4EU

Europska komisija dodijelila je vaučere u iznosu od 15.000 eura, a na gradovima i općinama bilo je da ih realiziraju i osiguraju besplatan internet svojim stanovnicima.

Martina Čizmić | 03.08.2020. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stanovnici Siska, Ražanca i Posedarja dobili s u mogućnost besplatnog pristupa bežičnom internetu na svojim glavnim trgovima. Naime, u sklopu europske inicijative WiFi4EU ti su gradovi i općine dobili vaučere u iznosu od 15.000 eura za izgradnju javnih bežičnih mreža.

Podsjetimo, Europska komisija pokrenula je projekt kojim sufinancira visokokvalitetan besplatan pristup internetu za građane na javnim mjestima poput primjerice parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, muzeja.

Wi-Fi (Ilustracija: Getty) U zadnjem krugu WiFi4EU, Hrvatskoj pripalo 22 vaučera za besplatni internet

Kao izvođač radova odabran je Hrvatski Telekom, koji je na području grada Siska instalirao 13 Wi-Fi priključnih točaka, koje su uspješno spojene i integrirane s gradskom telekomunikacijskom mrežom i pokrivaju lokacije novouređenog gradskog klizališta Zibel te gradskog bazena Caprag, centralnoga ljetnog okupljališta građana. Projekt je izazvao iznimno pozitivne reakcije građana.

Naš je cilj olakšati pristup internetskim uslugama na javnim prostorima i poboljšati digitalnu povezanost na području grada Siska, istaknula je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. 

Pristup besplatnom javnom internetu realiziran je početkom ljeta i u poznatim turističkim destinacijama u okolici Zadra. U općini Posedarje početkom lipnja pušten je u rad besplatni Wi-Fi pristup internetu na pet lokacija: plaži Punta, plaži Sveti Duh, gatu (Poratu), zgradi Turističke zajednice Posedarje te parkingu Podvrtline.

Pristupne točke postavljene su i u obližnjoj općini Ražanac, gdje se nalazi devet vanjskih i dvije unutarnje pristupne točke te su time pokrivene lokacije zgrade Općine, trga ispred Općine, Narodne knjižnice, Rive te plaža Vlaški kraj, Pisak, Pježavac te Puntica. Zbog za lokalno podneblje specifičnih vremenskih uvjeta, općina Ražanac uložila je i dodatna vlastita sredstva koja će osigurati funkcioniranje mreže tijekom cijele godine.

Surfanje internetom, ilustracija (Foto: Getty Images) Više od 100 hrvatskih gradova i općina dobiva besplatan Wi-Fi: Pogledajte je li i vaše mjesto na popisu

S ovim projektom pokrili smo najfrekventnija mjesta u naselju Ražanac te smo sigurni da će naši mještani i njihovi gosti biti zadovoljni. Projektni tim Hrvatskog Telekoma zaista je odradio izvrstan posao i sve su naše želje i ambicije u potpunosti ispunjene, poručio je Nikola Miletić, načelnik Općine Ražanac.

Ponosni smo što gradovi i općine prepoznaju upravo nas kao pouzdanog tehnološkog partnera, koji će njihovim građanima omogućiti najbolje iskustvo korištenja javnog i besplatnog interneta. Nastavljamo dalje s digitalizacijom Hrvatske kroz omogućavanje pristupa kvalitetnom internetu čim većem broju građana, a što podrazumijeva ulaganja u razvoj optičke infrastrukture, Wi-Fi pristupnih točaka i mobilne mreže, izjavio je Nikola Brebrić, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja Hrvatskog Telekoma.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti