Sjajne brojke softverske industrije

Ono što je sigurno ugodno čuti jest da osim turizma, u Hrvatskoj cvjeta jedna industrija - softverska. Najnovije brojke su sjajne - samo prošle godine otvorili su 2000 radnih mjesta. Prihodi im se broje u milijardama. A što radi država?

Sanja Vištica | 24.06.2019. / 21:21

Galerija

Raste izvoz, broj zaposlenih, prihodi. I ne, nije bajka. Već domaća IT industrija. Najsvježiji podaci kažu - prošle godine domaći softveraši ostvarili su 12 milijardi kuna prihoda. Izvoz od gotovo 4 milijarde kuna i najbolja vijest - otvorili gotovo 2000 novih radnih mjesta.

Prihod je narastao za 18%, izvoz za više od 30%. S time da ovdje nisu uključeni gameri, s njima će rezultati biti još viši', rekla je Anita Cvetić Oreščanin iz Udruge izvoznika softvera (Cisex).

Ne čudi. Hrvatska pamet je razvila matematičku aplikaciju kuju danas koristi više od 100 milijuna ljudi, mobilne igre čiji se korisnici također broje u milijunima, a ima uspjeha i među video igrama. Sjajnim brojkama pridonijela je i Matijina mala tvrtka. Bave se izradom softverskih robota za druge tvrtke.

Kad recimo vi nazovete telekom i tražite produljenje neke usluge koju imate i to robot u pozadini odradi, kaže Matija Sarić, direktor Neyhoa.

Prije tri godine krenuli su od nule. A danas su im klijenti i velike tvrtke. Sve uzde drži mlada ekipa od osam ljudi. Da je lako, kaže - nije.

Pokrenuti posao u Hrvatskoj zapravo znači da ste prepušteni sami sebi i svoj mogućoj mašineriji, administraciji koju država nameće, objašnjava Sarić.

Sve to zna i Tomislav Pokrajčić. Vlasnik je tvrtke koja nudi pametna rješenja za poljoprivredu. Posla ima, ali: Prevelika su opterećenja. Na svaku kunu koju poslodavac želi dati svome zaposleniku, otprilike jedna kuna odlazi državi.

Rumunji su rasteretili IT industriju i sad trljaju ruke. Udruga izvoznika od Vlade traži porezno rasterećenje plaća kako bi poduzetnici u IT industriji zaista mogli konkurirati plaćama inozemnih velikih međunarodnih kompanija te oslobađanje od svih parafiskalnih nameta.

I ministar gospodarstva Darko Horvat danas šturo kaže - treba ići u smjeru rasterećenja IT sektora: Imamo plan. Javnost će ga upoznati do kraja godine.

Nažalost, ova se industrija naslušala planova. Konja za utrku imamo. Umjesto da on poji državu, država bi trebala napojiti njega. Jer donosi novac i radna mjesta. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti