Sjeverna Koreja financira nuklearni program kibernetičkim napadima na financijske institucije

Kibernetičkim napadima na banke i druge financijske institucije te burze kriptovaluta Sjeverna Koreja prikupila je oko dvije milijarde dolara

Hina | 06.08.2019. / 09:45

Sjeverna Koreja (Foto: Getty images)

Tijekom proteklih šest mjeseci posebno neovisno povjerenstvo koje je angažiralo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pratilo je situaciju u Sjevernoj Koreji u vezi s nuklearnim programom i razvojem oružja masovnog uništenja. Rezultati istraživanja koje su proveli prilično su zanimljivi i ukazali su na taktike s kojom se ta zemlja služi za prikupljanje novca s kojim financiraju programe razvoja naoružanja.

Hakeri (Foto: Thinkstock) Amerikanci upozoravaju: Sjevernokorejski hakeri agresivniji su i od kineskih

Česta strategija kojom se koriste su kibernetički napadi – stručnjaci opisuju iznimno sofisticirane napade na financijske institucije i banke, ali i na burze kriptovaluta. Predviđa se da je Sjeverna Koreja u svim dosadašnjim napadima prikupila (tj. hakeri su ukrali) čak oko dvije milijarde dolara koje su "investirali" u svoje programe za "razvoj naoružanja za masovnu destrukciju", navode na Reutersu. Posebno su zanimljivi napadi na burze kriptovaluta jer je tako ukraden novac mnogo teže pratiti i regulirati u odnosu na tradicionalni bankarski sektor, a osim za krađu, sjevernokorejski hakeri kibernetički prostor iskoristili su i za pranje ukradenog novca, stoji u izvješću.

Vijeće sigurnosti još je 2006. nametnulo sankcije Sjevernoj Koreji kako bi spriječilo financiranje nuklearnog programa i programa razvoja balističkih projektila, no usprkos tome Koreja je nastavila sa svojim programom, a kako je vidljivo iz izvješća, pronalaze i nove načine financiranja. Među inim, povjerenstvo je zaključilo da se nuklearni program razvija i dalje, iako u posljednje vrijeme (misli se na razdoblje od šest mjeseci tijekom kojih se pratila situacija u toj zemlji) nisu zabilježeni novi nuklearni testovi.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti