Sjeverna Koreja financira program razvoja projektila novcem i kriptovalutama ukradenim u hakerskim napadima

Iz UN-a su upozorili kako Sjeverna Koreja svoj nuklearni program i program razvoja balističkih projektila financira dijelom i hakerskim napadima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2022. / 12:00

Kim Jong-un (Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS)

Nedavno objavljeno UN-ovo istraživanje pokazalo je kako su sjevernokorejski hakeri između 2020. i sredine 2021. kibernetičkim napadima ukrali milijune dolara u kriptovalutama i taj su novac iskoristili za financiranje svog programa razvoja balističkih projektila. Iako se u tom istraživanju spominje cifra od oko 50 milijuna dolara, ono se poziva i na studiju sigurnosne kompanije Chainalysis prema kojoj su hakeri iz Sjeverne Koreje tijekom prošle godine ukrali čak 400 milijuna dolara u digitalnoj imovini.

  Slika nije dostupna Sad imaju i hipersonično oružje? Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testrala novi projektil

Iz UN-a navode kako je novac ukraden kibernetičkim napadima značajan izvor prihoda za nuklearni program i program razvoja balističkih projektila Pjongjanga.

U sličnom izvještaju iz 2019. iz UN-a su tada objavili kako je Sjeverna Koreja do tada sofisticiranim kibernetičkim napadima prikupila oko 2 milijarde dolara za istu svrhu razvoja razvoja i testiranja naoružanja. Iako je Sigurnosno vijeće UN-a toj zemlji zabranilo nuklearna testiranja i lansiranja balističkih projektila, Pjongjang ih redovito provodi, a u posljednje vrijeme zabilježeno je i “značajno ubrzanje” sjevernokorejskog testiranja projektila - samo prošlog mjeseca izvedeno je čak devet testiranja projektila.

Američka vlada jučer je najavila kako će se njihov posebni predstavnik za Sjevernu Koreju uskoro sastati s predstavnicima Japana i Južne Koreje kako bi prodiskutirali trenutačnu situaciju s Pjongjangom s kojima ove zemlje nisu u dobrosusjedskim odnosima.

  Slika nije dostupna I Sjeverna Koreja testira svoje oružje: Ispalili barem jedan balistički projektil na istočnoj obali

Osim o nuklearnom programu i projektilima, UN-ov izvještaj upozorio je i na humanitarnu situaciju koja se nastavlja pogoršavati, a djelomični uzrok za to jest i zatvaranje granica zbog pandemije, prenijeli su na BBC-u.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti