Sjeverna Koreja otkrila svoj novi sustav lansiranja balističkih raketa - iz vlaka: "Za njih to itekako ima smisla"

Sjeverna Koreja je svoja najnovija lansiranja balističkih projektila, o kojima smo ovog tjedna izvještavali, obavila na posve nesvakidašnji način - lansiranjem iz vlaka.

Branimir Vorša | 16.09.2021. / 09:27

Testiranje balističkih raketa koje je ovog tjedna provela Sjeverna Koreja, za razliku od ranijih testiranja, provela je željeznička pokretna raketna pukovnija kao svojevrsnu ispitivanje praktičnosti željezničkog pokretnog raktenog sustava, izvjestili su sjevernokorejski mediji. To je ujedno i prvi put da je taj sustav upotrebljen.

Slika nije dostupna Sjevernokorejska uspješno testirala "stratešku" krstareću raketu: "To je uobičajeni eufemizam za nuklearno sposobne sustave"

Nov način lansiranja sjevernokorejskih balističkih raketa iz vlaka nadgledao je Pak Jong Chon, viši sjevernokorejski vojni zapovjednik i političar. Nakon provedenog testiranja donio je zaključak da se željeznički pokretni raketni sustav učinkovito protuudarno sredstvo koje se može iskoristiti za zadavanje višestrukog teškog udarca prijetećim silama lansiranjem iz više dijelova zemlje, prenijeli su sjevernokorejski mediji.

Uz vijest prenesene su i fotografije tog neobičnog testiranja, u kojem su balističke rakete pale oko 800 kilometara dalje u Istočno more.

Američki vojni stručnjaci smatraju da je navedeni željeznički raketni sustav relativno jeftin i pouzdan za zemlje koje žele povećati preživljavanje svojih nuklearnih snaga.

Rusija je to napravila. SAD su razmišljale o tome. Itekako ima smisla da je to učinila i Sjeverna Koreja, ističe Adam Mount iz Federacije američkih znanstvenika.

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja na vojnoj paradi pokazala "najmoćnije oružje na svijetu", Kim Jong Un SAD nazvao glavnim neprijateljem

Prednosti takvog raketnog sustava prema njegovim riječima su što je teško predvidjeti ili otkriti u kojem vlaku se projektili nalaze, što može djelovati iz zabačenih područja ili što može zavaravati protivnike koji u međuvremenu pogađaju u kojem vlaku se možda trenutno nalaze rakete.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti