Sjevernokorejska uspješno testirala "stratešku" krstareću raketu: "To je uobičajeni eufemizam za nuklearno sposobne sustave"

Sjeverna Koreja tijekom vikenda izvela je uspješna testiranja krstarećih raketa dugog dometa, objavio je državni medij u ponedjeljak, a analitičari smatraju da je možda riječ o prvom takvom oružju s nuklearnim kapacitetom.

Hina | 13.09.2021. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rakete su strateško oružje velikog značaja, a pogodile su metu udaljenu 1.500 kilometara i pale u teritorijalno more tijekom testova u subotu i nedjelju, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Krstareće rakete Sjeverne Koreje obično izazivaju manji interes od balističkih raketa jer nisu izričito zabranjene rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ovo bi bila prva krstareća raketa u Sjevernoj Koreji koja je eksplicitno dobila 'stratešku ulogu', kazao je za Reuters Ankit Panda iz američkog think-thanka Carnegie Endowment for International Peace.

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja hakirala Pfizer, ne zna se jesu li uspjeli ukrasti informacije o cjepivu protiv korone

To je uobičajeni eufemizam za nuklearno sposobne sustave, dodao je.

Ne zna se je li Sjeverna Koreja ovladala tehnologijom potrebnom za izradu bojevih glava dovoljno malih za krstareću raketu, ali vrhovni vođa Kim Jong Un rekao je ranije ove godine da je razvoj manjih nuklearnih bombi važan cilj.

SAD: Testovi su prijetnja susjedima i međunarodnoj zajednici

Južnokorejska vojska nije otkrila je li detektirala posljednje testove sjevernog susjeda, ali je objavila u ponedjeljak da provodi detaljnu analizu u suradnji sa SAD-om.

Indopacifičko zapovjedništvo američke vojske (INDOPACOM) objavilo je pak da koordinira svoje aktivnosti sa saveznicima i partnerima.

Ova aktivnost ukazuje na kontinuirani fokus (Sjeverne Koreje) na razvoju svog vojnog kapaciteta i prijetnju koju predstavlja za njene susjede i međunarodnu zajednicu, stoji u priopćenju INDOPACOM-a.

Prvi su to sjevernokorejski raketni testovi od ožujka, kada su testirane nove taktičke balističke rakete kratkog dometa.

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja na vojnoj paradi pokazala "najmoćnije oružje na svijetu", Kim Jong Un SAD nazvao glavnim neprijateljem

Krstareće rakete mogu biti naoružane konvencionalnim oružjem ili nuklearnim bojevim glavama.

Obznana testiranja dogodila se samo jedan dan prije susreta glavnih pregovarača za nuklearno pitanje SAD-a, Južne Koreje i Japana u Tokiju.

Oni će razgovarati upravo o tome kako ponovno pokrenuti pregovore sa Sjevernom Korejom.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi se pak u utorak sastaje u Seulu s južnokorejskim kolegom Chung Eui-yongom.

Slika nije dostupna Napad na kompanije koje razvijaju cjepivo: Ruski i sjevernokorejski hakeri pokušavaju im ukrasti podatke

Bidenova administracija objavila je kako je spremna razgovarati s Pjongjangom s ciljem denuklearizacije Korejskog poluotoka, ali nije pokazala spremnost na ublažavanje sankcija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti