Napad na kompanije koje razvijaju cjepivo: Ruski i sjevernokorejski hakeri pokušavaju im ukrasti podatke

Iako su u većini slučajeva stručnjaci za sigurnost i sigurnosni softver odradili posao, zabrinjava podatak da su se u nekim slučajevima hakerski napadi ipak bili uspješni.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.11.2020. / 07:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Usprkos sve većem broju slučajeva zaraze novim koronavirusom koji se rapidno širi Europom, SAD-om i brojnim državama diljem svijeta, u posljednje je vrijeme ipak zavladao određeni optimizam zbog pozitivnih informacija o cjepivima. Dan kada će početi cijepljenje sve je bliži, iako je jasno kako će proći još vremena dok krene distribucija cjepiva te kako će na početku biti dostupan ograničen broj doza tako da je ispred nas neizvjesno i izazovno kasnojesensko i zimsko razdoblje.

Slika nije dostupna Rusi odgovorili Amerikancima: Naše cjepivo Sputnik V učinkovito je u 92 posto slučajeva

U tjednu kad smo saznali te pozitivne informacije o cjepivima, iz Microsofta su objavili kako su tvrtke koje se bave razvojem i istraživanjem cjepiva bile na udaru nekoliko hakerskih grupa. Konkretno, spominju se poznati ruski hakeri “Fancy Bear” te dvije sjevernokorejske grupe “Zinc” i Cerium”.



Microsoft je zabilježio napade i pokušaj provale u računalne sustave sedam farmaceutskih kompanija iz Kanade, Francuske, Indije, Južne Koreje i SAD-a, a iako je u većini slučajeva sigurnosni softver odradio posao i zaustavio hakere, zabrinjava podatak da su u nekim slučajevima napadi bili uspješni. Nije poznato kakve su posljedice tih napada, odnosno jesu li se hakeri dokopali kakvih važnih i povjerljivih informacija.

U napadima i pokušajima da se dokopaju informacija, ruski hakeri koristili su se tzv. “brute force” metodom pokušavajući se prijaviti na račune korištenjem tisuća, odnosno milijuna različitih lozinki. Hakeri iz Sjeverne Koreje odlučili su se za malo drukčiji pristup pa su zaposlenicima farmaceutskih kompanija slali mailove predstavljajući se kao službenici Svjetske zdravstvene organizacije te su ih tako pokušali prevariti da im pošalju svoje podatke za prijavu.

Ovo nije prvi put da se govori o napadima ruskih hakera na farmaceutske kompanije koje istražuju cjepivo protiv bolesti COVID-19, a ranije smo mogli pročitati i optužbe na račun Kine čiji su se hakeri, prema nekim izvorima, također pokušali dokopati informacija o cjepivu. Naravno, obje strane ranije su takve optužbe odbacile.

Slika nije dostupna WHO: Nikad u povijesti nismo tako brzo istraživali cjepiva i to moramo moći iskoristiti za opću dobrobit

Dok je, čini se, svrha tih napada bila špijunaža te su se hakeri pokušali dokopati nekih rezultata istraživanja, puno veća opasnost leži u ransomware napadima koji su sve češći i koji se u posljednje vrijeme koriste za napade na bolnice. U takvim se napadima zaključaju računala i pristup podacima u bolnicama te, ako se želi ponovno pristupiti tim podacima, potrebno je hakerima platiti otkupninu. Zbog jednog takvog napada nedavno je preminula pacijentica u Njemačkoj koja nije mogla dobiti hitnu skrb. Srećom, do sada nije bilo informacija o uspješnim ransomware napadima na farmaceutske kompanije koje razvijaju cjepivo.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti