Sjevernokorejsko balističko "čudovište" zapravo je bio jedan veliki lažnjak

Kim Jong Un lažirao je lansiranje ''čudovišnog projektila'' iz svojeg propagandnog isječka inspiriranog kultnim filmom Top Gun, tvrde Južna Koreja i SAD.

Branimir Vorša | 30.03.2022. / 11:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sjeverna Koreja je prošlog tjedna tvrdila da je uspješno ispalila projektil Hwasong-17, balističku raketu dugog dometa za koju analitičari kažu da bi mogla nositi nuklearne bojne glave.

No, nakon što su pregledali satelitske snimke i vremensku prognozu, analitičari iz Seula i Washingtona slažu se da je oružje u videu zapravo Hwasong-15, manje moćan projektil koji je prvi put prikazan još prije pet godina.

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja upravo testirala golemu interkontinentalnu balističku raketu kojom može dosegnuti SAD

Kimov propagandni isječak bio je ustvari pokušaj kompenzacije neuspjelog lansiranja projektila Hwasong-17 ranije u ožujku, ističu vojni dužnosnici.

Krhotine iz rakete navodno su padale na Pjongjang nakon što se projektil zapalio u zraku 16. ožujka nekoliko minuta nakon polijetanja. Sjevernokorejski državni mediji ignorirali su test neuspjeha i naširoko su podijelili naknadnu, pažljivo skriptiranu snimku Vrhovnog vođe objavljenu 24. ožujka.

Novinska agencija KCNA opisala je lažni test kao upečatljivu demonstraciju velikog vojnog mišića, dok je Kim rekao da je to bila čudesna i neprocjenjiva pobjeda sjevernokorejskog naroda. Također je obećao da će njegova vojska steći zastrašujuće vojne i tehničke sposobnosti neometana bilo kakvom vojnom prijetnjom i ucjenom te će biti potpuno spremna za dugogodišnji sukob s američkim imperijalistima.

Pjongjang tvrdi da Hwasong-17, prvi put predstavljen na paradi 2020., može doseći maksimalnu visinu od 6248 kilometara, u usporedbi sa skromnijih 4480 kilometara projektila Hwasong-15. Taj bi domet omogućio Sjevernoj Koreji da napadne bilo koji dio kopna SAD-a.

Američke i južnokorejske obavještajne službe utvrdile su da je ono što je ispaljeno 24. ožujka Hwasong-15, rekao je za AFP dužnosnik južnokorejskog ministarstva obrane.

NK News sa sjedištem u Seulu izvijestio je o crvenkastoj kugli dima koja je cik-cak kružila nebom tijekom neuspjelog testa 16. ožujka. Južnokorejski zastupnik Ha Tae-keung iz Stranke narodne moći rekao je da je žestoki lažni start mogao naštetiti Kimovu položaju među Sjevernokorejcima.

Slika nije dostupna Sad imaju i hipersonično oružje? Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testrala novi projektil

Stanovnici Pjongjanga sigurno su bili šokirani, dodao je.

Vojska Južne Koreje odgovorila je na vijesti o lansiranju bojnom paljbom vlastitih projektila, naglašavajući oživljavanje napetosti, jer su diplomatski odnosi i dalje zamrznuti.

Washington je također uveo nove sankcije protiv pet subjekata i pojedinaca koji se nalaze u Rusiji i Sjevernoj Koreji zbog prijenosa osjetljivih predmeta u projektni program Sjeverne Amerike, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Test proveden proteklog četvrtka bio je 12. ovogodišnji ciklus lansiranja oružja Sjeverne Koreje i smatrao se najprovokativnijim testom otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti