Školarci, prihvatite znanstveni izazov s micro:bitom

Učenici će morati odgovoriti na znanstveni izazov iz različitih područja programirajući micro:bit.

Martina Čizmić | 02.06.2017. / 07:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Institut za razvoj i inovativnost mladih - Croatian Makers u suradnji s Institutom Ruđer Bošković najavio je međunarodni natječaj “Znanstveni izazovi s micro:bitom” namjenjen djeci u osnovnoj i srednjoj školi.

"Budućnost Hrvatske leži u njenoj snazi u znanosti i tehnologiji. Zato je od ključne važnosti povećati interes naše djece za STEM polja, da djeca ta zanimanja zavole i budu izvrsni u njima. IRIM/Croatian Makers micro:bit inicijativa je što se toga tiče napravila više nego sve kurikularne reforme u povijesti Hrvatske. Radi toga je IRB ponosan što surađuje sa IRIM-om, i poziva sve školarce da učestvuju u ovom natječauj, te se nada da će se nagrađeni jednom i zaposliti na IRB-u", istaknuo je Tomo Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Kako pojašnjavaju iz oba Instituta, cilj je natječaja prikupiti kreativna rješenja na temu mjerenja veličina u prirodi, provođenja fizikalnih pokusa na zabavan i interaktivan način, izrade dojavnih (alarmnih) sustava i borbe protiv globalnog zatopljenja.

Na natječaj se mogu prijaviti učenici od 1. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole iz Hrvatske, ali i drugih zemalja, u timovima od 2-3 učenika uz jednog mentora. Osmišljavati će i izrađivati kreativna rješenja na zadane teme koristeći micro:bit - malo računalo namijenjeno učenju programiranja i stjecanju kompetencija u STEM području, ali i umjetnosti i dizajnu, koje je zahvaljujući STEM revoluciji prisutno u više od 1050 ustanova koje se bave edukacijom u Hrvatskoj.

“Ovaj primjer kako se može projektno integrirati rad djece na najsuvremenijim tehnologijama s najvišim znanstvenim institucijama pokazuje kako se već i u postojećem okviru školstva može postići puno u radu s djecom. Iako sustav obrazovanja trebamo značajno unaprijediti, to nije izgovor da već sada ne pružimo djeci više. Sve zainteresirane institucije i jedinice lokalne samouprave, kao što je to nedavno učinila Varaždinska županija, mogu nam se javiti kako bi tehnološki i znanjem unaprijedili svoje programe”, istaknuo je Nenad Bakić, predsjednika IRIM-a te pozvao sve učenike da se prijave na natječaj jer će najbolji radovi biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti