Slažete li se? Tehnologija na radnom mjestu ima zanimljiv učinak na zaposlenike

Ne utječe sva tehnologija na zaposlenike jednako. Dok neki uređaji i alati pomažu u svakodnevnom poslu, drugi djeluju izrazito negativno.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2024. / 09:16

Suradnja s robotom (Foto: Getty Images)

Na mnogim radnim mjestima danas je nezamisliv život bez različitih tehnoloških rješenja i alata. Ipak, iako je ta tehnologija zamišljena kako bi povećala učinkovitost zaposlenika, odnosno kao pomoć u obavljanju svakodnevnih poslovnih zadataka, nedavno istraživanje think tanka The Institute for the Future Work pokazao je neke zabrinjavajuće rezultate.

Otkaz "Postalo je zarazno": Analitičar upozorava na novi val otkaza u tehnološkoj industriji

Istraživanje je provedeno na uzorku od više od 6 tisuća osoba, a u njemu je istražen odnos četiri vrste tehnologije na blagostanje zaposlenika i njihovu dobrobit i zdravlje.

Te kategorije uključuju softver baziran na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, uređaje za nadzor poput kamera i nosivih uređaja za praćenje, robotiku koja uključuje automatizirane strojeve i samovozeća vozila te tehnologiju poput prijenosnih računala, telefona, platformi za razmjenu poruka itd.

Od ove četiri kategorije samo jedna od njih pozitivno djeluje na ljude i njihovo blagostanje i zdravlje, a to je kategorija koja uključuje prijenosnike, smartphone uređaje i komunikacijske platforme. Bez takvih uređaja, mnogi bi poslovi danas bili nemogući tako da je jasno zašto većina ispitanih ima pozitivan stav prema njima.

No kada su u pitanju ostale tri kategorije, njihovo korištenje i implementacija na radnom mjestu negativno utječe na zdravlje i blagostanje zaposlenika.

Razlozi za to su različiti, a u brojnim slučajevima zbog takvih tehnoloških rješenja mnogi su u strahu za svoje poslove. Iako brojni direktori velikih tvrtki tvrde kako će umjetna inteligencija pomoći njihovim zaposlenicima da budu učinkovitiji te ih neće zamijeniti, u posljednje vrijeme u tehnološkim tvrtkama podijeljeni su brojni otkazi. U nekim slučajevima generativna AI jedan je od razloga za to, a u nekim kompanijama i glavni razlog.

Raste zabrinutost zaposlenika i zbog robotike i automatizacije u tvornicama. Npr. Samsung je najavio gradnju tvornice u kojoj neće biti ljudskih zaposlenika, već će samo raditi roboti, a nedavno je i BMW najavio kako će u svojim tvornicama zaposliti humanoidne robote. Što se kamera za nadzor i praćenja radnika tiče, jedna od kompanija koja se često spominje u tom kontekstu jest Amazon, koji se do sada više puta našao na udaru kritika javnosti i svojih zaposlenika.

Umjetna inteligencija, ilustracija Otpustili su zaposlenike i implementirali AI: Umjetna inteligencija sada obavljao posao čak 700 ljudi

Kako je za The Guardian objasnila glavna autorica studije, dr. Magdalena Soffia, problem se često ne nalazi u samoj tehnologiji, već u načini na koji je ona implementirana i primijenjena na radnom mjestu i upravo takva primjena negativno djeluje na zaposlenike.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti