Evo tko je haker iz Zaprešića kojeg je tražila policija diljem svijeta: Još u osnovnoj školi hakirao je sustav banke!

Uhićenja prijete osobama povezanim s ovim servisom, ali i korisnicima koji su pokretali napade – osim kaznene odgovornosti, kompanije koje su napali od njih mogli tražiti i nadoknadu štete

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2018. / 07:00

Galerija

Kada se pročula vijest kako je policija uhitila hakera iz Zaprešića, većina njegovih susjeda pomislila je kako bi to mogao biti upravo njihov 19-godišnji sugrađanin. Naime, jučer nije bio prvi put kako je policija upala u njegov stan i izvršila pretres te zapljenu računala i drugih uređaja povezanih s internetom zbog internetskog kriminala i hakiranja. Kako prenosi Jutarnji list, još dok je bio u osnovnoj školi, bio je osuđen zbog hakiranja sustava jedne banke.

Čini se da se od tada nije previše promijenio jer, kako možemo vidjeti iz policijske objave, ovaj je "obični" mladić bio administrator servisa za hakiranje putem kojeg je izvršeno čak 4 milijuna napada na internetske stranice i servise diljem svijeta.

Kako to često biva s hakerima, iako su svi bili svjesni njegove nadarenosti za informatiku, on se ni po čemu nije isticao svojim ponašanjem – zanimljivo je kako zbog slabih ocjena nije mogao upisati informatičku školu, a navodno je i pao razred. 

Osim njega, uhićena su i dva mladića iz Srbije koji su također administrirali ovaj servis. Prema informacijama Blica, 19-godišnji Jovan M. također je bo zaluđen računalima i cijeli je dan bio na internetu, no dok su njegovi kolege mislili kako su računala za njega igra i zabava, pokazalo se kako je on radio mnogo opasnije stvari te je bio među najtraženijim kriminalcima na svijetu.

Niti on u školi nije ostvario zavidne rezultate te je iz predmeta Programiranje i računarstvo imao – dvojku.

Policija najavila nova uhićenja

Podsjetimo, putem Webstressera osobe s malim ili nikakvim hakerskim vještinama mogle su izvršiti DDoS napade na internetske stranice ili usluge – bilo je dovoljno platiti za korištenje tog servisa i mogao se pokrenuti napad. Sada, nakon što je ekipa koja je držala Webstreeser pala, policija i istražitelji iz zemalja koje su provele ovu akciju ima veliki broj dokaza s kojima će krenuti u obračun i s korisnicima Webstressera.

Jedan od istražitelja iz britanske kriminalističke agencije (NCA) Jo Goodall rekao je kako je ugašen vrlo važan kriminalni servis te je zaustavljena sofisticirana kriminalna grupa, a najavio je i kako će nakon pregleda brojnih dokaza koje su prikupili tijekom sljedećih tjedana i mjeseci identificirati nove osobe koje su povezane s Webstresserom.

Dakle, osim hakerima uključenima u rad ovog servisa, problemi prijete i osobama koje su koristile Webstresser – a brojke su nevjerojatne jer je servis imao 136 tisuća pretplatnika i preko njega izvršeno je oko 4 milijuna kibernetičkih napada.

Gert Rus iz odjela za borbu protiv kibernetičkog kriminala nizozemske policije rekao je kako korisnicima koji su izvršavali napade, osim kaznene odgovornosti, prijete i tužbe od kompanija čije su servere napali te bi od njih mogli tražiti i naknadu štete.

Mete DDoS napada bile su različite i brojne – informacije medija govore kako su najčešće mete bile financijske i državne institucije, policija, pa čak i osobe iz gamerske industrije, a poznato je kako su korištenjem infrastrukture Webstressera napadnute i velike banke u Velikoj Britaniji krajem prošle godine.

"Ovo je upozorene za sve DDoS-ere! Identificirat ćemo vas, dovesti na sud i bit ćete odgovorni za veliku štetu koju ste nanijeli žrtvama", poručio je Rus svima koji razmišljaju o pokretanju sličnih napada, uz napomenu kako se pokazalo da na internetu ipak ne možete ostati anonimni te se na kraju ipak sve otkrije, a kriminalci završe tamo gdje im je mjesto – u zatvoru.

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti