Službeno je: Od 2024. godine Europom vlada jedinstveni punjač za elektroničke uređaje

Od 2024. svi uređaji poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za video igre, slušalica morat će imati utor tipa USB-C.

Hina | 24.10.2022. / 14:40

Jedinstveni punjač u Europi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vijeće EU-a dalo je u ponedjeljak konačno odobrenje za obavezno uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i ostale elektroničke uređaje od 2024. godine.

Više neće biti potrebno kupovati punjač svaki put kada kupite novi mobilni telefon ili sličan uređaj. Punjač koji je kompatibilan s više uređaja uštedjet će novac i vrijeme te doprinijeti smanjenju elektroničkog otpada, izjavio je Jozef Sikela, češki ministar industrije i trgovine, čija zemlja trenutačno predsjedava Vijećem EU-a.

Slika nije dostupna Borzan tvrdi: Čak 93 posto hrvatskih građana želi jedinstveni punjač za svoje uređaje

Direktiva o jedinstvenom punjaču uvodi USB-C kao standardni utor za punjenje elektroničkih uređaja u Europskoj uniji. Od 2024. svi uređaji poput mobilnih telefona, tableta, e-čitača, digitalnih kamera, konzola za video igre, slušalica morat će imati utor tipa USB-C, što znači da će se svi moći puniti istim punjačem.

Kako bi potrošači točno znali što kupuju, direktivom se uvodi piktogram na kojem je naznačeno nudi li se s novim uređajem i punjač te oznaku na kojoj je navedena učinkovitost punjenja.

Direktiva bi ovih dana trebala biti objavljena u Službenom listu Europske unije, a stupa na snagu 20 dana nakon te objave. Nova pravila počet će se primjenjivati 24 mjeseca nakon njihova stupanja na snagu.

Slika nije dostupna Glavobolje za Apple: Zbog jedne odluke vezane uz iPhone dobili kaznu od 2,38 milijuna dolara

Osim toga, 40 mjeseci nakon stupanja na snagu direktive ta nova pravila primjenjivat će se na sva prijenosna računala, koja će se također moći puniti jedinstvenim punjačem.

Direktivom se također potrošačima prepušta izbor da novi uređaj kupe s punjačem ili bez njega, čime štede novac, a ujedno se smanje količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača.

Komisija će četiri godine nakon stupanja na snagu direktive procijeniti treba li takva odvojena prodaja postati obvezna.

Slika nije dostupna Još jedna mobilna kompanija neće isporučivati punjače s pametnim telefonima

Iako bežično punjenje postaje sve popularnije, ono još nije usklađeno među svim uređajima. Kako bi ta tehnologija postala dostupnija za što više uređaja, Komisija će na osnovi tehnološkog razvoja raditi na ujednačavanju bežičnog punjenja za elektroničke uređaje i interoperabilnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti