SoccerDream: Budućnost nogometa je u virtualnom treningu?

Od samog početka virtualnog treninga vodi se statistika i procjenjuje napredak svakog pojedinca, što na kraju rezultira s nečim što SoccerDream naziva “nogometnim IQ-om”

Martina Čizmić | 07.05.2017. / 07:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija je već postala neizostavan dio sporta. Veliki klubovi koriste različite uređaje nosive tehnologije kako bi u svakom trenutku mogli znati u kakvom su stanju sportaši, treneri koriste kamere i računala kako bi poboljšali tehniku sportaša, a stadioni se sve češće opremaju visokom tehnologijom kako bi gledateljima pružili dodatne sadržaje.

Tvrtka SoccerDream želi promijeniti način na koji sportaši razmišljaju i treniraju i to pomoću virtualne stvarnosti.

Kako je za SportTechie pojasnio direktor SoccerDreama, Andreu Bartoli, SoccerDream je sustav koji radi u kombinaciji s HTC Hive uređajem kako bi korisnicima, sportašima odnosno nogometašima, omogućio virtualni trening prilagođen upravo njihovim mogućnostima i željama za napretkom.

Od samog početka virtualnog treninga vodi se statistika i procjenjuje napredak svakog pojedinca, što na kraju rezultira s nečim što u SoccerDreamu nazivaju “nogometnim IQ-om”.

“Što je veći nogometni IQ to igrač bolje prikuplja informacije na terenu, obrađuje ih, donosi odluke i predviđa situacije, što u konačnici utječe na njegovu igru”, istaknuo je Bartoli dodavši kako je već jedan trening tjedno u trajanju od samo sedam minuta može utjecati na nogometaševu igru na terenu.

Ono što je zanimljivo u cijelom programu SoccerDreama je činjenica da je sportaš tijekom cijelog treninga zapravo statičan. Naime, fokus treninga nije na njegovim fizičkim vještinama i mogućnostima, već na mentalnom dijelu i razumijevanju taktike i igre.

U razvoju SoccerDreama korištena je i Ekkono metoda odnosno kognitivni pristup nogometnom treningu koju podržava i poznati nogometaš Chelsea i španjolske reprezentacije Cesc Fabregas, a za koju tvrdi da mu je pomogla u boljem razumijevanju nogometa.

Iako SoccerDream još nije službeno dostupan, pa tako nije poznata ni njegova cijena, u tvrtki ističu kako su blizu potpisivanja ugovora s nekoliko vrhunskih klubova, dok je u njihov testni program već uključen manji broj mladih nogometaša koji im pomažu u daljnjem razvoju proizvoda.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ideja o virtualnom treningu proširiti i na druge sportove te kako će sportaši koji virtualno treniraju igrati u odnosu na one koji treniraju na “klasični” način.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti