Sofisticirana i posebno dizajnirana protiv koronavirusa: Razvijena molekula koja bi mogla štititi i od smrtonosne doze virusa SARS-CoV-2

Znantvenici su pomoću najsofisticiranijih računalnih metoda dzajnirali molekulu koja bi mogla pacijenta spasiti i od smrtonosne doze novog koronavirusa.

Branimir Vorša | 06.11.2020. / 10:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Biofarmaceutska tvrtka Neoleukin Therapeutics, koristeći sofisticirane računalne metode za dizajniranje de novo proteinskih terapija, objavila je u znanstvenom časopisu Science istraživanje u kojem opisuje posve nove molekule specifično dizajnirane za sprječavanje infekcije virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19.

Istraživanje iznosi detalje o stvaranju de novo proteinskih mamaca koji su specifično dizajnirani da se s visokim finitetom vežu na šiljasti protein virusa SARS-CoV-2 te na taj način spriječe njegovo povezivanje s virusnim receptorom hACE2, koji je potreban za provođenje infekcije.

Ti optimizirani i visoko stabilni proteini služe kao mamci koji se vežu na virus te tako blokiraju njegovu mogućnost ulaska u stanicu. Glavna molekula NL-CVX1 (CTC-445.2d) pokazala se uspješnom u sprječavanju infekcije više ljudskih staničnih linija, a u laboratorijskim testiranjima zaštitila je zamorce od ozbiljnih posljedica infekcije virusom SARS-CoV-2.

Znanstvenici su zamorcima molekule u organizam unijeli profilaktičkom intranazalnom primjenom, a proteinski mamac sve je zamorce uspješno zaštitio od inače smrtonosne doze virusnog opterećenja virusom SARS-CoV-2.

Naši de novo proteini dizajnirani su tako da oponašaju prirodne receptore receptore SARS-CoV-2, što ih čini suštinski otpornima na mutaciju virusa, pojasnio je Daniel-Adriano Silva iz Neoleukina i jedan od voditelja istraživanja.

Vjerujemo da je razvoj NL-CVX1 najbrži razvoj terapeutskog de novo proteina od koncepta do prekliničkog odobrenja, a to ujedno predstavlja i naš najsofisticiraniji dizajn dosad, dodao je Silva.

Naglasio je izrazitu stabilnost molekule NL-CVX1 te da bi se ona pacijentima mogla davati u obliku intranazalnog spreja ili inhalacijom, kako bi se spriječila ili liječila infekcija pluća i gornjeg dišnog sustava virusom SARS-CoV-2.

Trenutačno procjenjujemo mogućnosti prelaska na testiranje te molekule na ljudima u kliničkim testiranjima, rekao je Silva.

Izvor: News Medical

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti