Soj, varijanta ili mutacija? Stručnjaci pojašnjavaju razlike u korištenju tih termina kod virusa

Koja je razlika između termina soj, varijanta i mutacija virusa i jesu li oni međusobno zamjenjivi?

Branimir Vorša | 19.01.2021. / 09:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon pojave novih varijanti novog koronavirusa, a tu se ponajprije misli na onu iz Velike Britanije, počeli su se miješati pojmovi soja, varijante i mutacije virusa. No ti termini nisu međusobno zamjenjivi i postoji razlika u kojem slučaju se koriste.

Termin soj specifičan je za virus SARS-CoV-2, ali ne i za COVID-19, odnosno bolest koju taj virus uzrokuje, pojašnjava Jean-Paul Saucy, student na doktoratu sa Sveučilišta u Torontu.

Saucy ističe da je varijanta virusa korektan termin za korištenje kad se klasificira poznati virus koji je razvio "specifičnu skupinu mutacija", koje uzrokuju da se ta varijanta ponaša drugačije od soja virusa iz kojeg je potekla.

Soj virusa ima jasne značajke i izaziva točno određenu reakciju imuniteta. Nakon toga tu je puno, puno varijanti koje će u mnogim slučajevima biti tek manja nakupine mutacija i drugačijih tipova genetskih linija tog soja, kaže Saucy.

Određeni soj virusa smatra se varijantom kad ima dovoljno mutacija u sebi koje mijenjaju manji dio njegova genetskog koda. Saucy dodaje da britanska varijanta novog koronavirusa zadovoljava taj uvjet.

Ta je varijanta poznata kao B.1.1.7. i lakše se širi među populacijom zbog serije mutacija koje su otkrivene u njezinom genetskom kodu. Prema britanskim stručnjacima, ta je varijanta koronavirusa i do 70 posto zaraznija od originalnog soja.

Ipak, sve dosad zabilježene varijante bolesti COVID-19 pripadaju soju virusa SARS-CoV-2.

Virusi često mutiraju, no neki virusi to čine češće od drugih, kaže dr. Lisa Barrett, kanadska stručnjakinja za infektivne bolesti. Dok se genetski kod koronavirusa (kao čitave skupine) tipično mijenja tijekom vremena, mutacije obično nisu razlog za brigu, dodaje.

Ne moramo prepoznati svaku varijantu ovog virusa, ali moramo odrediti koje su najvažnije, a to je posao koji će zahtijevati mjesec do dva posla, ističe Barrett.

Izvor: CTVNews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti