Sojuz krenuo po astronaute koji su zaglavili na ISS-u, ali se neće tako skoro vratiti na Zemlju

I NASA i Roskosmos vjeruju da je prošlogodišnje curenje na svemirskoj letjelici MS-22 uzrokovano mikrometeoroidom koji je velikom brzinom udario u kapsulu.

Hina | 24.02.2023. / 11:16

Pripreme za lansiranje Sojuza (Foto: NASA/Bill Ingalls)

Ruska svemirska letjelica Sojuz poletjela je u petak u misiju vraćanja na Zemlju posade koja je zaglavila na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) zbog curenja u sustavu hlađenja njihove originalne povratne kapsule, izvijestile su ruske novinske agencije.

Novinska agencija Tass objavila je da je bespilotni Sojuz MS-23 poletio iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu. Trebao bi pristati uz ISS u subotu u 2:01 po srednjoeuropskom vremenu.

Ruski kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin te američki astronaut Francisco Rubio trebali su završiti svoju misiju u ožujku. Ostali su u svemiru nakon što je rashladni sustav njihove kapsule Sojuz MS-22 počeo curiti prije dva mjeseca.

Ruski Sojuz na ISS-u, arhiva Zapeli u svemiru: Zbog niza problema astronauti će svoj boravak na ISS-u produljiti još nekoliko mjeseci

Ruska svemirska agencija Roskosmos rekla je ovaj tjedan da će se oni vratiti na Zemlju Sojuzom MS-23 u rujnu. Oštećena letjelica MS-22 sada bi trebala sletjeti bez posade u ožujku.

I NASA i Roskosmos vjeruju da je prošlogodišnje curenje na svemirskoj letjelici MS-22 uzrokovano mikrometeoroidom koji je velikom brzinom udario u kapsulu.

Vjeruje se da je sličan udar također izazvao zasebno curenje ovog mjeseca na rashladnom sustavu teretnog broda Progress MS-21. Ta je neispravna teretna svemirska letjelica srušena kontrolirano u nedjelju, kada je većinom izgorjela pri ulasku u atmosferu, a njezini ostaci pali su u Tihi ocean.

Tass navodi da je 430 kilograma tereta poslano zamjenskom letjelicom, uključujući medicinsku opremu, znanstvene instrumente, vodu, hranu i sredstva za čišćenje. TASS je citirao ruskog svemirskog dužnosnika koji je rekao da je količina poslane hrane tri puta veća od količine koja se inače šalje za takve misije.

Zbog curenja su Roskosmos i NASA promijenili svoje rasporede i odgodili planirane svemirske šetnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti