Postoje razni načini na koji se prevaranti i hakeri mogu dokopati vaših privatnih podataka, fotografija i videozapisa s interneta poput npr. hakiranja, iskorištavanja propusta, korištenjem podataka koje su kupili na dark webu i slično. No jedan od načina jest da im te podatke za pristup svojim servisima daju sami korisnici.

Takvom se prijevarom godinama služio Hao Kuo Chi koji se dokopao više od 620 tisuća privatnih fotografija i videozapisa osoba putem njihovih podataka za pristup iCloudu. Pri tome, dakle, nije koristio nikakve sofisticirane hakerske metode, već je putem maila kontaktirao same korisnike iClouda i predstavljao im se kao služba za korisnike. Oni, naravno, nisu znali da se iza maila korisničke podrške krije prevarant pa su mu poslali podatke koje je tražio - korisnička imena i lozinke za pristup njihovom iCloudu.

Kada su mu korisnici te podatke poslali, on je pristupio računima i s njih preuzimao fotografije i videozapise, pri čemu se fokusirao na mlađe žene i njihove intimne slike. Na sudu je priznao krivnju za pristup računima najmanje 306 žrtava diljem SAD-a, pri čemu je napomenuo kako je pristupio računima oko 200 žrtava na zahtjev drugih korisnika s interneta. Naime, na mreži se hvalio kako može provaliti u račune Appleova iClouda i s njih ukrasti fotografije i videa, zbog čega su ga neki korisnici kontaktirali i slali mu podatke osoba čije su podatke željeli.

U svojim akcijama imao je i pomagače (kaže da ne zna njihova prava imena jer su samo komunicirali online i nikada se nisu upoznali), a kada su u računalima za iCloud pronašli golišave slike, to su nazivali pobjedama (win). Takve su fotografije uploadali u posebne datoteke i međusobno ih razmjenjivali.

Chi i kompanjoni godinama su uspjeli ostati ispod radara sve do ožujka 2018. Naime, neke od fotografija koje su preuzeli s računa iClouda završile su na pornografskim stranicama, što su primijetili u jednoj kompaniji koja je specijalizirana za uklanjanje fotografija slavnih osoba s interneta. Oni su o tome obavijestili neimenovanu javnu osobu koja je pozvala policiju. Istraga je pokazala da je računu te osobe pristupljeno iz kuće u kojoj živi Chi, a pregled njegovih računala i internetskih servisa (dobili su dopuštenja Dropboxa, Googlea, Applea i Facebooka) otkrio je čime se bavio posljednjih godina.

Početkom kolovoza priznao je svoje grijehe i optužen je za četiri kaznena djela neautoriziranog pristupa zaštićenim računalima i za svako od tih djela prijeti mu do pet godina zatvora.

Izvor: LA Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju