Šok za korisnike iPhonea: Otkriveno kako se prevarant dokopao stotina tisuća fotografija žena s iClouda

Njegov modus operandi bio je jednostavan - predstavljao se kao Appleova služba za korisnike i tražio od mlađih žena da mu pošalju korisnička imena i lozinke za pristup iCloudu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2021. / 11:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Postoje razni načini na koji se prevaranti i hakeri mogu dokopati vaših privatnih podataka, fotografija i videozapisa s interneta poput npr. hakiranja, iskorištavanja propusta, korištenjem podataka koje su kupili na dark webu i slično. No jedan od načina jest da im te podatke za pristup svojim servisima daju sami korisnici.

Slika nije dostupna Muškarac iz Gospića povjerovao u povoljni kredit lažnog bankara s Facebooka pa ostao bez novaca

Takvom se prijevarom godinama služio Hao Kuo Chi koji se dokopao više od 620 tisuća privatnih fotografija i videozapisa osoba putem njihovih podataka za pristup iCloudu. Pri tome, dakle, nije koristio nikakve sofisticirane hakerske metode, već je putem maila kontaktirao same korisnike iClouda i predstavljao im se kao služba za korisnike. Oni, naravno, nisu znali da se iza maila korisničke podrške krije prevarant pa su mu poslali podatke koje je tražio - korisnička imena i lozinke za pristup njihovom iCloudu.

Kada su mu korisnici te podatke poslali, on je pristupio računima i s njih preuzimao fotografije i videozapise, pri čemu se fokusirao na mlađe žene i njihove intimne slike. Na sudu je priznao krivnju za pristup računima najmanje 306 žrtava diljem SAD-a, pri čemu je napomenuo kako je pristupio računima oko 200 žrtava na zahtjev drugih korisnika s interneta. Naime, na mreži se hvalio kako može provaliti u račune Appleova iClouda i s njih ukrasti fotografije i videa, zbog čega su ga neki korisnici kontaktirali i slali mu podatke osoba čije su podatke željeli.

U svojim akcijama imao je i pomagače (kaže da ne zna njihova prava imena jer su samo komunicirali online i nikada se nisu upoznali), a kada su u računalima za iCloud pronašli golišave slike, to su nazivali pobjedama (win). Takve su fotografije uploadali u posebne datoteke i međusobno ih razmjenjivali.

Chi i kompanjoni godinama su uspjeli ostati ispod radara sve do ožujka 2018. Naime, neke od fotografija koje su preuzeli s računa iClouda završile su na pornografskim stranicama, što su primijetili u jednoj kompaniji koja je specijalizirana za uklanjanje fotografija slavnih osoba s interneta. Oni su o tome obavijestili neimenovanu javnu osobu koja je pozvala policiju. Istraga je pokazala da je računu te osobe pristupljeno iz kuće u kojoj živi Chi, a pregled njegovih računala i internetskih servisa (dobili su dopuštenja Dropboxa, Googlea, Applea i Facebooka) otkrio je čime se bavio posljednjih godina.

Prijevara na internetu Policija upozorava na sve češće prijevare u oglasnicima: Ne upisujte bankovne podatke i pinove u poveznice, nećete dobiti novac, već ćete bez njega ostati

Početkom kolovoza priznao je svoje grijehe i optužen je za četiri kaznena djela neautoriziranog pristupa zaštićenim računalima i za svako od tih djela prijeti mu do pet godina zatvora.

Izvor: LA Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti