Šokantno otkriće: Za širenje koronavirusa diljem svijeta nije kriva Kina, već...

Novi koronavirus izvorno je stigao iz Kine, no ta zemlja nije i njegov najveći širitelj, pokazala je najnovija znanstvena studija.

Branimir Vorša | 04.11.2020. / 11:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Suradnja između znanstvenika koji rade na istraživanju genoma sa Sveučilišta Huddrsfield u Velikoj Britaniji i Sveučilišta Minho u Portugalu rezultirala je jednom od najvećih analiza takve vrste o tisućama virusnih genoma, čiji su uzorci prikupljani u zemljama diljem svijeta.

Znanstvenici sa Sveučilišta Huddersfield mapirali su disperziju virusa SARS-CoV-2, odgovornog za pandemiju COVID-19 bolesti te došli do zaključka da je za širenje pandemije zapravo glavni izvor bila Europa, a ne Kina iz koje se novi koronavirus izvorno proširio u ostale dijelove svijeta.

U istraživanju je potvrđeno da je novi koronavirus izvorno stigao iz Kine te da je na čovjeka prešao najvjerojatnije sa šišmiša. Istraživanje je objavljeno u specijalnom izdanju znanstvenog časopisa Microorganisms.

Studija je pokazala da su zabrane kretanja u Velikoj Britaniji i Europi bile preslabe i da su uvedene prekasno, pa se virus zapravo proširio na SAD i ostatak svijeta najviše preko Europe, a ne izravno iz Kine.

Istraživanje se usredotočilo na 27.000 genoma virusa čiji su uzorci prikupljeni diljem svijeta. Znanstvenici inače obično istražuju migracije u ljudskoj povijesti putem mitohondrijskog DNK-a, a sad su kapitalizirali na činjenici da je virusni genom sličan tome u ključnim stvarima.

S obzirom na ogromnu veličinu prikupljenih podataka, ova studija, koja je započela još u svibnju, smatra se najvećom dosad napravljenom analizom te vrste.

Istraživanje su proveli dr. Teresa Rito, klinička genetičarka, i dr. Pedro Soares, evolucijski genetičar, sa Sveučilišta Minho te profesor Martin Richards i dr. Maria Pala sa Sveučilišta Huddersfield.

Dr. Pala smatra kako će bolje razumijevanje brzog širenja virusa omogućiti i bolje razumijevanje samog virusa, kao i pomoći u donošenju boljih mjera za obuzdavanje širenja pandemije.

S obzirom na tisuće života koje su još uvijek ugrožene, potreba za znanstvenim istraživanjima sad je važnije nego ikad prije, kaže dr. Pala.

Izvor: University of Huddersfield

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti