Solarni paneli se penju u visinu: Od klupa do e-drveća i električne energije u hladu

Prvo e-Drvo u Europi postavljeno u Francuskoj, nadahnuto je stablom akacije iz izraelske pustinje.

Ana Marija Kostanić | 30.05.2017. / 17:29

Neobično stablo s velikim kvadratičnim listovima koji služe kao solarni paneli, "izraslo" je usred Neversa, grada u središnjoj Francuskoj koji je tako predstavio prvo europsko "e-drvo" čiji će solarni paneli (listovi) omogućiti punjenje mobilnih električnih uređaja, surfanje internetom ili zaštitu od sunčevih zraka.

E-Drvo (eTree) podsjeća na ekološke solarne klupe koje korisnicima omogućuju da se sklone u hlad, napune električne uređaje te im pružaju Wi-Fi hotspotove.

Nadahnuta stablom akacije iz izraelske pustinje Negev, ova futuristička konstrukcija koristi solarne panele, montirane na "granama", za pohranu i proizvodnju električne energije iz sunca. Koristeći ovu struju, e-Drvo napaja USB punilišta za mobilne uređaje, omogućuje besplatan Wi-Fi za to područje i LCD zaslon koji donosi informacije poput količine električne energije proizvedene na stablu, a može poslužiti i kao noćna rasvjeta.

Osim što proizvode električnu energiju, grane i solarni paneli pružaju hlad za sjednje ispod "stabla".

Izum je plod suradnje dviju tvrtki, francuske i izraelske, čiji je prototip proizveden 2014. E-Drvo dijelom je društveno-ekološka tvrtka, a dijelom ekološka skulptura čiji je cilj promicanje svijesti o okolišu i održivosti, kao i uspostavljanje veza između zajednice i prirode.

"To je simbol angažmana gradske uprave još od 2014.", s ponosom je istaknuo gradonačelnik Neversa Denis Thuriot, koji vodi računa o razvoju digitalne ekonomije u svojem gradu.

"Denis Thuriot bio je vrlo motiviran i imao je jasnu viziju o tomu na koji bi način e-Drvo moglo koristiti njegovim kolegama, ali i stanovnicima grada, pa smo odlučili postaviti prvi primjer takvog "stabla" u Europi", rekao je sukreator solarnog drveta Bernard Bitan.

Prvo e-Drvo postavljeno je 2014. u Parku prirode Ramat Hanadiv u Izraelu. Ondje ga je "zasadila" izraelska tvrtka za obnovljive izvore Sologic. Godine 2015. prvo funkcionalno e-Drvo predstavljeno je na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 21, održanoj u Francuskoj krajem 2015. Identična će "biljka" biti postavljena i u Neversu.

Osim u Izraelu, najviše e-Drveća postavljeno je u Sjedinjenim Državama te u Kazahstanu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti