NASA-ina sonda konačno sletjela: Što će se dalje događati na Marsu?

Najmanje pet mjeseci trajat će pripreme za prva konkretna istraživanja sonde koja je u ponedjeljak sletjela na Mars. Za sada puni baterije i prilagođava se novom okolišu.

Rosana Stojmenović | 28.11.2018. / 09:16

Sonda InSight (Foto: NASA) (Foto: NASA)

Valjda sad već cijeli svijet zna za NASA-inu sondu InSight koja je u ponedjeljak, nakon sedam mjeseci putovanja, uspješno sletjela na Mars. Sonda je na Zemlju poslala i prvu fotografiju svojeg okoliša na Crvenom planetu.

Ono što sve zanima jest - što će se dalje događati?

Za sada, ne mnogo, barem ne u smislu znanosti. Sonda se prvo mora "naviknuti" na novu okolinu analiziranjem trenutačnog stanja tla na koje je sletjela. Slijede mjeseci tijekom kojih će se operativni sustav InSighta kalibrirati, a inženjeri će pokušati saznati više o samom mjestu slijetanja te se pobrinuti da svi instrumenti na njemu pravilno rade i da su spremni za obavljanje posla.

InSight trenutačno puni svoje baterije koristeći solarni niz koji se uspješno uključio nakon što se slegla prašina koju je sonda podigla tijekom dramatičnog slijetanja.

Potom će inženjeri potražiti najbolje mjesto na Marsu na kojemu sonda može najkvalitetnije postaviti senzor i analizirati sastav tla ispod površine.

Nakon što se odabere najbolje mjesto za rad sonde, inženjeri u NASA-i će rekonstruirati lokaciju slijetanja InSighta na Mars na kojoj će replicirati rad sonde "klona" u svojem centru u Pasadeni u Kaliforniji. To će im omogućiti da precizno rekreiraju situaciju na Marsu, pritom pazeći da je sve savršeno kalibrirano i spremno za rad. Posebno im je važno da InSightova robotska ruka pravilno radi kako bi mogla rukovati opremom i senzorima i postaviti ih na odgovarajuća mjesta. Osim rukovanja instrumentima, robotska ruka morat će na seizmometar postaviti štit koji će ga sačuvati od ekstremnih vremenskih uvjeta na Marsu.

Sve navedeno je, piše Independent, izuzetno važno jer je rad na Marsu složen i težak. Poruke i naredbe koje sonda i operativni centar izmjenjuju dolaze i odlaze s vremenskim odmakom pa ono što se sondi naredi već bude obavljeno dok tim u kontrolnom centru o tome primi obavijest.

Za obavljanje svih opisanih radnji, ako sve bude išlo prema planu, bit će potrebno oko pet mjeseci, a tek onda slijedi zanimljiv dio - onaj znanstveno-istraživački, koji će nam možda otkriti od čega je sačinjen Crveni planet i kako je nastao.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti