Još jedan povijesni uspjeh NASA-e: InSight uspješno sletio na površinu Marsa, erupcija oduševljenja u kontroli leta

NASA-ina letjelica InSight uspješno je sletjela na površinu Marsa. Još jedan povijesni uspjeh za američku svemirsku agenciju.

Martina Čizmić | 26.11.2018. / 20:56

Galerija

NASA-ini znanstvenici sa zebnjom su promatrali svoje ekrane i čekali signal koji bi označio završetak 10 godina dugih priprema slanja letjelice InSight na Mars. I dočekali su ga, nakon sedam minuta straha, erupcijom oduševljenja u kontroli leta, nakon što je potvrđeno da je sonda uspješno sletjela na površinu Marsa.

Samo par minuta nakon prve erupcije oduševljenja uslijedila je i druga, nakon što je u kontrolu leta stigla i prva fotografija koju je InSight poslao s površine Crvenog planeta.

Koliko je cijeli postupak spuštanja letjelice na Mars kompliciran i opasan, već ste mogli čitati

Nešto prije 21 sat (po hrvatskom vremenu) letjelica je završila svoj 301 milijun milja dugačak let i započela drugi dio svoje misije, ovog puta na površini Marsa.

Letjelica InSight sletjela je u regiju Elysium Planitia koja se nalazi na sjevernoj polutci Marsa, a naziva se još i najveće parkiralište na Marsu. Radi se o vulkanskoj visoravni kojom dominiraju tri štitasta vulkana.

Voditelj projekta InSight, Tom Hoffman, pokazuje mjesto slijetanja (Foto: NASA/Bill Ingalls) (Foto: NASA/Bill Ingalls)

No, InSight će svoje dvogodišnje istraživanje usmjeriti na ono što se skriva ispod površine Marsa - seizmičke valove i temperaturu u unutrašnjosti samog planeta.

Procjenjuje se kako će cijela misija stajati vrtoglavih 850 milijuna dolara. Mala cijena za odgovor na pitanje koje muči cijelu znanstvenu zajednicu - ima li života na Marsu odnosno je li ga ikad bilo.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti