Cijeli svijet iščekuje "7 minuta straha": NASA-ina letjelica InSight slijeće na Mars

Od ulaska u atmosferu pri brzini od oko 20 tisuća km/h do slijetanja letjelice InSight na površinu Marsa pri brzini od oko 10 km/h proći će oko sedam minuta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2018. / 13:00

Ilustracija InSighta (Foto: NASA/JPL-Caltech) (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Znanstvenici desetljećima proučavaju Mars te zahvaljujući brojnim dosadašnjim istraživanjima mnogo toga znamo o kemijskom sastavu površine, atmosferi i vremenu na Crvenom planetu, no još nemamo nikakvih podataka o tome što se nalazi ispod površine. Ako velika NASA-ina svemirska misija koja se priprema skoro 10 godina prođe bez problema, trebali bismo saznati nešto više o unutrašnjosti ovog planeta.

Prije pola godine lansirana je raketa s robotskom letjelicom InSight koja bi večeras (oko 21 sat po hrvatskom vremenu) trebala sletjeti na Crveni planet, nakon čega će početi s istraživanjem. Desetljeće pripreme i pola godine putovanja na kraju će stati u, kako to znanstvenici zovu, "sedam minuta straha", koliko je potrebno otkad letjelica uđe u atmosferu Marsa do njezina slijetanja.

Ilustracija InSighta (Foto: NASA/JPL-Caltech) (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Je li misija uspješna, to nećemo saznati odmah, već s osam minuta zakašnjenja, pa kada lnSight već bude na površini Marsa (nadajmo se da neće biti problema pri slijetanju), na Zemlji ćemo još pratiti njegovo približavanje atmosferi.

Ne smije biti pogreške

Slijetanje na Mars, nije teško zaključiti, neće biti nimalo lako ni jednostavno i ne smije biti pogreške. Letjelica bi trebala ući u atmosferu brzinom od čak 20-ak tisuća km/h, pri čemu bi kut ulaza trebao iznositi točno 12 stupnjeva. Letjelica je opremljena posebnim toplinskom štitom koji bi ju trebao zaštititi prilikom ulaska u atmosferu. Oko tri i pol minute nakon ulaska u atmosferu otvorit će se padobran koji će dodatno usporiti letjelicu, a ubrzo nakon toga aktivirat će se eksploziv koji će uništiti toplinski štit.

Desetak sekundi poslije iz letjelice bi trebale izaći "noge" za slijetanje (na sličan način na koji avion prije slijetanja spušta kotače), nakon čega slijedi još oko dvije minute pada s padobranom – pri tome padu kapsula će imati još jedan zaštitni omotač koji će otpasti 45 sekundi prije slijetanja i tada će se aktivirati raketni motori za slijetanje.

Ilustracija InSighta (Foto: NASA/JPL-Caltech) (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Brzina bi se od početnih 20 tisuća km/h trebala smanjiti na 10 km/h, tako da bi InSight trebao bezbrižno sletjeti na površinu Crvenog planeta – naravno, ako cijeli postupak slijetanja prođe bez greške i letjelica preživi 7 minuta straha.

Ako i kada letjelica uspješno sleti, do početka prvih istraživanja proći će još dva-tri mjeseca, naglašavaju iz NASA-e, a do tada će se pratiti stanje okoliša te će se fotografirati teren oko letjelice.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti