SpaceX u problemima: Tuženi zbog nemara koji je doveo do teške ozljede radnika, koji je već duže od dvije godine u komi

SpaceX se suočava s tužbom za nemar nakon neprijavljenih ozljeda, koja isto tako rasvjetljava dosad nepoznate sigurnosne probleme u toj tvrtki.

Branimir Vorša | 27.01.2024. / 11:07

Posljedice lansiranja Starshipa
Posljedice lansiranja Starshipa - 7 (Foto: Afp)

SpaceX se suočava s tužbom zbog nemara, koju je podnijela supruga Francisca Cabade, radnika koji je pretrpio frakturu lubanje u kvaru raketnog motora 18. siječnja 2022. godine. Incident je bio dio serije ozljeda u SpaceX-u, koje je agencija Reuters dokumentirala krajem 2022. godine, otkrivajući više od 600 prethodno neprijavljenih slučajeva, uključujući amputacije, strujne udare i jedan smrtni ishod.

U komi više od dvije godine nakon incidenta

Ydy Cabada je u ime svog supruga podnijela tužbu državnom sudu u Los Angelesu, skrećući pozornost na teške ozljede koje je zadobio Francisco, koji se nalazi u komi, više od dvije godine kasnije. Tužba, prethodno neobjavljena, donosi pitanja o sigurnosnim praksama u SpaceX-u, temi kojom se tvrtka nije pozabavila.

Incident se dogodio tijekom testiranja tlaka motora Raptor V2 u postrojenju Hawthorne u Kaliforniji, gdje se odvojio poklopac sklopa kontrolera goriva, udarivši Cabadu i uzrokujući mu frakturu lubanje. Bivši zaposlenici SpaceX-a naglasili su sistemske probleme unutar tvrtke, navodeći upozorenja o užurbanom razvoju motora, nedovoljnoj obuci osoblja i neadekvatnom testiranju komponenti.

Nema komentara iz SpaceX-a, NASA-e...

SpaceX, koji je zasad šutljiv o podnesenoj tužbi i istrazi Reutersa, nije odgovorio na upite vezane za to. S druge strane, odvjetnik Ydy Cabade, Michael Rand, suzdržao se od komentiranja pravne stvari koja je u tijeku.

Niti američka Nacionalna uprava za zrakoplovstvo i svemir (NASA), ključni klijent SpaceX-a, nije odmah komentirala tužbu ili širu zabrinutost koju je izazvala istraga Reutersa. Podsjetimo, NASA je dosad isplatila SpaceX-u 11,8 milijardi dolara za njihov usluge transporta u orbitu.

Navedena tužba zapravo stavlja u središte pozornosti sigurnosne izazove u SpaceX-u, čiji motori Raptor igraju ključnu ulogu u razvoju tvrtke ambiciozne rakete Starship.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti