SpaceX u svemir lansirao raketu s miševima i poslasticom za astronaute

U teretu je ovaj put i sladoled, kao i 20 miševa koji će se u SpaceXovoj kapsuli Dragon živi vratiti za oko mjesec dana.

Monika Nožić Monika Nožinić | 15.08.2017. / 14:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kapsula kompanije SpaceX uspješno je lansirana prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (eng. International Space Station - ISS), noseći tone materijala za znanstvene eksperimente, ali i sladoled.

SpaceX, jedna od dvije privatne transportne kompanije koje je angažirala američka svemirska agencija NASA, u svemir lansira više od 4 400 satelita koji će omogućiti brz internet u svim dijelovima svijeta, čak i onim najudaljenijima.

Kao što je uobičajeno za ovakve "cargo letove", startna raketa odbačena s kapsule nedugo po polijetanju s kozmodroma Cape Canaveral sletjela je na tlo - sve u sklopu dugoročnih nastojanja SpaceX-a da reciklira rakete i smanji troškove.

Najveći dio tereta (oko 2,9 tona), koji će do Međunarodne svemirske postaje stići u srijedu, namijenjen je znanstvenim eksperimentima.

U teretu je ovaj put i više vrsti sladoleda, kao i 20 miševa koji će se u SpaceXovoj kapsuli Dragon živi vratiti za oko mjesec dana.

Sladoledu će se posebno razveseliti američka astronautkinja Peggy Whitson, koja se u orbiti nalazi od studenog prošle godine, a predviđeno je da će se kući vratiti početkom rujna, dok novopridošli američki kozmonaut Randolf Bresnik sljedeći mjesec puni 50 godina.

Miševi predstavljaju dio znanstvenog istraživanja čiji je cilj bolje razumijevanje problema s vidom koji ima određen broj muškaraca astronauta. Znanstvenici će proučavati očni tlak glodavaca, kao i kretanje tekućine u njihovim mozgovima.

Mjesec dana boravka miševa u svemiru usporedivo je s razdobljem od tri godine kada je riječ o ljudima, kaže vođa eksperimenta Michael Delp, znanstvenik s državnog Sveučilišta na Floridi.

Pogledajte videozapis:

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti